KEDV, proje süresince mahallelerde 42 toplantı yapıldığını, projeyi mahallelerde uygulayacak 170 lider kadına eğitimler verildiğini ve mahallelerde kadın komisyonları kurulduğunu açıkladı. KEDV, bu kadınların kendi mahallelerinde sorunlara duyarlı olduğu kanısında.
Yenice: Belediyelerle kadınların işbirliğine ihtiyaç var
KEDV'den Berrin Yenice "Kadınların mahalle sorunlarını çözmek ve mahalle yönetimine katılmak için ciddi bir işbirliğine ihtiyacı var. Mahallelerde yaptığımız toplantılarda sorunları karşılıklı olarak konuşmak kadınlara iyi geldi" diyor.
KEDV'in yürüttüğü projede Beyoğlu Belediyesi ile Kadın Statüsü Genel Müdürlüğü de (KSGM) katılımcı. Avrupa Birliği (AB) tarafından desteklenen proje yerel yönetim bütçelerinden kadın çalışmalarına pay ayrılmasını ve yerel yönetimlerin kadınlara yönelik projeler geliştirmesini hedefliyor.
"38 mahallede anket çalışması yapıldı"
KEDV bu doğrultu da Beyoğlu Belediyesi'ne bağlı 38 mahallede anket çalışması yürüttüğünü söylüyor. Yenice "Kadınlar Belediye Hizmetlerini Nasıl Değerlendiriyor?" adlı anket çalışması 378 kadın; "Yoksulluk" anketiniyse 283 kadınla gerçekleştirdiklerini açıklıyor.
İlk etapta hedeflenen 45 mahalleden işyerlerinin yoğun olduğu yedi mahalleyi çıkarttıklarını söylüyor.
Mahallelerdeki proje tanıtımının "Mahalle Kadın Komisyonları" ve üniversite öğrencilerince yürütüldüğünü belirten Yenice, kadınların belediye hizmetlerinden beklentilerinin çok farklı olmadığı kanısında:
"Çöp sorunu, işyerleri, otopark ve güvenlik gibi sorunlar ilk akla gelen ve mahalleli kadınların dile getirdikleri sorunlar. Ancak kadınlar mahalleliyle belediye arasında kurulacak iyi bir iletişimle bu sorunların çözülebileceğini düşünüyor."
"Kadınlarla belediye arasındaki iletişim kanalları açılmalı"
Yenice mahalleli ile belediye arasında iletişim kanallarının açılmaya ihtiyacı olduğunu söylüyor: "Proje devreye girince belediye ile komiteler arasındaki iletişimin daha iyi bir yola gireceğini düşünüyorum. Tabii belediyenin kaynak ayırması gerekiyor."
38 mahalledeki çalışmada kadınların mahallelerine sahip çıktığını söylüyor Yenice: "Belediye tarafından muhatap alınırsalar, sorunlar karşısında muhatap bulurlarsa sahip çıkmaya da devam edebilirler" diyor.
"Kadınlar mahallelerine sahip çıkıyor"
Yenice belediye hizmetlerinde kadınlara nasıl bir yol açılabileceğini projede sorduklarını belirtiyor. Kadınların mahallelerine sahip çıkmak konusunda kararlılıkları, ilk günlerdeki endişeleri ortadan kaldırmış:
"Proje nedeniyle ilk toplantılara başladığımızda katılımla ilgili kaygılarımız vardı ama sonradan kalktı. Kadınlardan 'devam edelim' istekleri geldi. Bir çok tartışma oldu, öneriler getirildi."
42 toplantı, 170 lider kadın
KEDV'in yürüttüğü Beyoğlu mahallelerinde kadınlara yönelik yapılan eğitimin içeriği, belediyelerin temel görevleri, belediye bütçesiyle kadınların ihtiyaçları arasındaki ilişki, kadınlar toplumun neresinde, toplumsal cinsiyet ile ilgili temel kavramlar üzerine bilgilendirme, kadınların, dünyada ve Türkiye'deki konumları, insan hakları bağlamında kadın haklarını ve kadın hakları ihlalleri üzerine kurulu.(AD/KÖ)