“Kadınlar Krizi Konuşuyor" Sempozyumunun sonuç bildirgesi "Biz Kadınlar Kapitalizmin Krizinin Yükünü Taşımayacağız " başlığıyla açıklandı.
Türkiye Basın, Yayın, Grafiker ve Ambalaj Sanayii İşçileri Sendikası (Basın-İş), Birleşik Metal İşçileri Sendikası (Birleşik Metal-İş), Türkiye Kundura Sanayii, Deri ve Deriden Yapılan Her Türlü Eşya (Saraciye) Yapımı ve Debagat İşçileri Kürkçülük, Tutkal Sanayii ve Bağırsak İşleme İşçileri Sendikası (Deri-İş), Devrimci Sağlık İşçileri Sendikası (Dev Sağlık-İş), Türkiye Sivil Havacılık Sendikası (Hava İş), Cam, Çimento, Seramik ve Toprak Sanayi İşçileri Sendikası (Kristal-İş), Türkiye Petrol Kimya Lastik İşçileri Sendikası (Petrol-İş), Türkiye Tütün Müskirat Gıda ve Yardımcı İşçileri Sendikası (Tek Gıda-İş), Türkiye Ticaret, Kooperatif, Eğitim, Büro ve Güzel Sanatlar İşçileri Sendikası (Tez Koop-İş) ve Toplumsal Araştırma ve Eğitim Merkezi'nin (TAREM) çağrısıyla bir araya gelen kadınlar dün yaptıkları basın toplantısında krize karşı kadın dayanışma ağını oluşturacaklarını açıkladılar.
Sempozyumda krizin en çok emekçileri etkileyeceğinin deklare edildiği ancak kadınların sorunları ve taleplerinin sendikalar da dahil hiçbir programda yer bulmaması öne çıkmıştı.
"Kriz masaları oluşturulsun"
Sempozyumun sonuç bildirgesine göre kadınların talepleri şöyle:
Kadın İstihdamı: Haftalık çalışma süreleri kısaltılmalı, taşeron sistemi, güvencesiz çalışma, geçici çalışma sözleşmeleri ve uygulamaları yasaklanmalı, zamlar geri çekilmeli, çalışanların kredi kartlarına uygulanan faizler iptal edilmeli, asgari ücret vergiden muaf tutulmalı, eş değerde işe eşit ücret uygulanmalı, cinsiyet temelli işten çıkarmalar yasaklanmalı, kayıt dışı çalışan kadınların kayıt altına alınması için önlemler alınmalı.
TIS süreçlerinde kadın üyelere yönelik talepler öne çıkarılmalı, işverenlerin kadın çalışanları istihdam etmeleri konusunda teşvik edici politikalar, süt izinleri, eşi doğum yapan işçilere izinler, kreş, emzirme odası, kadın ve erkek ücretlerinin ve diğer koşulların eşitlenmesi gibi konular sözleşmelerle garanti altına alınmalı,
Sendikalaşma ve kadın: Kadınların yoğun olarak çalıştığı sektörlerde sendikal örgütlenme yapılmalı, sendikalarda cinsiyet, yaş vb.. verileri oluşturulmalı, sendikalarda bulunan kadın temsiliyet sorununu ortadan kaldırmak amacı ile sendikalarda pozitif ayrımcılık ilkesiyle yüzde 30 kota kabul edilmeli, sendikalarda çocuk odaları vb.. fiziki düzenlemeler yapılmalı, sendikalarda erkek egemen yapıyı ve eril dili kırmak ve kadın örgütlülüğünü arttırmak amacı ile kadın ve erkek yöneticilere ve üyelere belirli periyotlarla toplumsal cinsiyet eğitimleri düzenlenmeli, kadın komisyonları oluşturulmalı.
Sendikalar kriz süreci ile sayıları daha da artacak olan ev eksenli çalışanlara yüzünü dönmeli ve ev eksenli çalışanlar konusunda düzenleyici önlemlerin alınması konusunda çalışmalar yapmalı.
İşyerinde taciz: İşgücü piyasalarında kadın sayısının azalması, işten atılma korkuları ile dillendirilemeyen cinsel taciz ve şiddetin artacağına dair kaygıları beraberinde getiriyor. İşyerlerinde kadına yönelik şiddetin ve tacizin takip edilmesi, gerekli önlemlerin alınması için kadın örgütleriyle birlikte ortak yapılar oluşturulmalı.
Kriz masaları: Kadın emeğini takip edecek bağımsız kadın kuruluşlarından, sendikalar ve demokratik kitle örgütlerinin kadın komisyonlarından ortak bir kadın platformu belirli periyotlarla toplanarak; krize karşı işten çıkartmaları vb.. takip etmek amacı ile ''Kriz Masası'' oluşturulmalı. (EZÖ)
* Habere Melis Tantan katkıda bulundu.