İstanbul Kadın Platformu bugün (15 Eylül) Saraçhane'deki İstanbul Büyükşehir Belediyesi binası önünde eylem düzenledi.
Haberin videosunu izlemek için tıklayınız.
"İkitelli'deki can ve mal kaybının nedeni 'doğal afet' değil, insanlık dışı çalışma koşulları ve insan yaşamını hiçe sayan kentleşmedir" diyen kadınlar haftasonu da selde yük aracında boğularak ölen kadınların çalıştığı Pameks Tekstil'i protesto etmişti.
Yaklaşık 50 kişilik kalabalık "Sel önlenebilir, kadınlar ölmeyebilirdi", "Sel değil patron katliamı" sloganları attılar.
Ellerinde "Rantın kârı sermayeye ölüm faturası yoksul kadınlara", "Erkek egemen kapitalizmin batağında boğuldular", "Düpedüz cinayet" yazılı dövizler taşıyan İstanbul Kadın Platformu adına açıklamayı Fidan Atasevim okudu.
Atasevim, selde yaşanan can ve mal kaybının sorumluları teşhir etmek, isyanlarını dile getirmek için Belediye önünde toplandıklarını söyledi.
"Topbaş, Güler istifa etsin"
"Kölelik koşullarında çalışmak da, insan yaşamına değil ranta öncelik veren yerel yönetimler de istemiyoruz" diyen Atasevim İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve İstanbul Valisi Muammer Güler'in istifasını ve yargı önüne çıkarılmalarını talep etti.
Atasevim, insan taşıması yasak olan yük minibüsünde mahsur kalıp ölen sekiz kadının dışında selin kadınlar için iki kez mağduriyet olduğunu ifade etti.
"Kadınlar plastik kovalarla boşattılar su basan evlerini, çamur deryasına dönmüş evlerinden kurtarabildikleri eşyaların temizliği, korunması onların sırtındaydı, çocuklarını onlar hastanelere, taşıdılar, yaşlılara onlar pişirdiler sıcak çorbaları. Yağmur gibi en sıradan doğa olayının devlet ile sermayenin, rant ve kar hırsı nedeniyle büyük bir felakete dönüştüğü, kent denilen, onlar için rant alanı bizim için dert olan İstanbul'da, kadınların payına yine ölüm, çaresizlik, keder ve gözyaşı düştü."
Atasevim platform adına diğer talepleri sıraladı:
"Biz kadınlar, kentte sağlıklı ve güvenli yaşama, güvenceli bir işte çalışma, ev ve işyerlerimize güvenle ulaşma haklarımızı istiyoruz. Kentlerin kadın odaklı planlamasını istiyoruz. Çalışma koşulları patronların çıkarlarını değil, işçilerin güvenliğini gözetmeli."
O sırada Belediye önünden geçen ev kadını Hacer Arıkan bianet'e "Televizyondan izlediğim kadarıyla evini sel basan ailelerde temizliği kadın yapıyor. O bölgelelere gidip selden arta kalan eşyaları toplayanlar da yoksul kadınlar. Ne oluyorsa kadınlara oluyor. Fabrika sahipleri de zaten işçileri değil malını mülkünü düşünüyor" dedi. (EZÖ)
İstanbul Kadın Platformu bileşenleri şöyle:
Amargi, Bağımsız Feministler, Gökkuşağı Kadın Derneği, Kadın Emeği ve İstihdamı Girişimi Platformu (KEİG), Sosyalist Feminist Kolektif (SFK), Türkiye Sivil Havacılık Sendikası'ndan (Hava İş) kadınlar, Türkiye Petrol Kimya Lastik İşçileri Sendikaları'ndan (Petrol-İş) kadınlar, Birleşik Metal İşçileri Sendikası'ndan (Birleşik Metal İş) kadınlar, Türkiye Tütün Müskirat Gıda ve Yardımcıları Sendikası'ndan (Tek Gıda İş) kadınlar, Türkiye Kundura Sanayi Deri ve Deriden Yapılan her türlü Eşya (Saraciye) Yapımı ve Debagat İşleri, Kürkçülük, Tutkal Sanayi ve Bağırsak İşleri İşçileri Sendikası'ndan (Deri-İş) kadınlar, Halkevleri'nden kadınlar, Emekçi Hareket Partisi (EHP), Emek Partili (EMEP) kadınlar, Özgürlük ve Dayanışma Partili (ÖDP) kadınlar, İmece Kadın Kooperatifi, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'nden (TMMOB) kadınlar, Kadın Dayanışma Vakfı, Kaos GL, Pembe Hayat LGBTT Derneği, Kadının İnsan Hakları ve Yeni Çözümler Derneği, Tekstil İşçileri Sendikası'ndan (Tekstil Sen) kadınlar, Emekçi Kadınlar Derneği (EKD), Sosyalist Partili (SP) Kadınlar, Antalya Kadın Danışma ve Dayanışma Derneği, Ev Kadınları Kültür ve Dayanışma Derneği (EVDAD), Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) İstanbul Şubeler Platformu'ndan kadınlar, Selis Kadın Derneği , İzmir Kadınlar Derneği, Özgürlükçü Sol Hareketli (ÖSH) kadınlar, Sosyal Demokrat Halk Partili (SHP) kadınlar, Ayvalık Bağımsız Kadın İnisiyatifi, Antalya, Taşova Çalışanları Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği'nden (TAY-Der) kadınlar, Adana Kadın Destek Merkezi (AKDAM), Çiğli Kadın Dayanışma Evi (ÇEKEV), Çanakkale Kadın El Emeğini Değerlendirme Derneği (EL-DER), Buca Evka-1 Kadın Kültür ve Dayanışma Derneği (BEKEV), Kadın Adayları Destekleme ve Eğitme Derneği (KA-DER), Van Kadın Derneği (VAKAD), Yaşam Kadın Çevre Kültür ve işletme Kooperatifi (Yaka-Koop), Şahmaran Kadın Dayanışma ve Araştırma Merkezi, Kadın Eğitim ve İstihdam Derneği (KEİD), Kadın Merkezi (KAMER), Kadın Emeği Kolektifi, Kadın Emeği Çalışan Feminist Araştırmacılar (KEFA).