İstanbullu kadınlar, yerel seçimler yaklaşırken mevcut yerel politikalarla ilgili eleştirilerini ve yerel yönetimlerden taleplerini konuşmak için Büyük Kadın Forumu’nda bir araya geldi.
Gezi Parkı kadın forumları, sendikalar, aktivistler ve sivil toplum çalışanlarının oluşturduğu İstanbul Kadın Dayanışması’nın bugün Şişli Kent Kültür Merkezi’nde organize ettiği foruma, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şişli Belediyesi Eşbaşkan Adayı Ayşe Berktay da katıldı.
Forum, İstanbul Kadın Dayanışması’nın Gezi direnişinden kadın görüntüleriyle hazırladığı çağrı videosu ve HDP İstanbul Büyükşehir Beleyesi Eşbaşkan adayı Pınar Aydınlar, müzisyen İlkay Akkaya ve Ankara Güvenpark Kadın Forumu’nun gönderdiği mesajlarla başladı.
Forumda kadınların Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AKP) kadın politikalarına yönelik tepkileri öne çıktı. Erkek egemen politikaların değişmesi için kadın dayanışmasının ve katılımcı demokrasinin önemi vurgulandı.
Söz kadınlarda
“Ulaşım bile kadınların evden çıkmadığı düşünülerek planlanıyor”.
Forumun “AKP sussun kadınlar konuşsun” başlıklı ilk bölümünde kadınlar mevcut politikalara yönelik düşüncelerini paylaştı.
Kadın emeğini esnekleştiren ve kadının evden çalışmasını teşvik eden istihdam politikaları, kürtaj yasağı önerisi, “kızlı-erkekli” yaşam tarzı açıklamaları, erkek şiddetinin önüne geçilememesi, kadın sığınaklarının yetersizliği, kadın sağlığında nitelik ve erişim sorunları, sokakların kadınlar için güvenli hale getirilmemesi, karar mekanizmalarında kadınları yokluğu gibi eleştiriler getiren kadınlar, “AKP artık bilhassa biz kadınların sabrını zorluyor” dedi.
Rant için değil, kadınlar için kentler
“Söz bizim, kent bizim” başlıklı ikinci bölümde ise kadınlar taleplerini ve mücadele yöntemlerini tartıştı.
“Kentler kadınlar için olursa, herkes için yaşanılabilir olur” diyen kadınların taleplerinden öne çıkanlar şöyle:
* Kentsel hizmetlerden eşit yararlanma
* Kentlerin kadınlar için güvenli mekanlar haline getirilebilmesi için bütçeden pay ayrılması
* Ulaşılabilir, ücretsiz, nitelikli kadın sağlığı merkezleri
* Kadın sağlığı merkezlerinin kadınlarca denetlenmesi
* Güvenli sokaklar, yeterli ve bitelikli sığınmaevleri
* Kentlerin rant için değil, kadınların insanca yaşayabileceği mekanlar olarak örgütlenmesi
* Yerel yönetimlere hem kadın hem LGBTİ kotası
* Cinsiyetçi iş bölümünün olmadığı, kadınların ofis işlerine hapsedilmediği, karar mekanizmalarına katıldığı yerel yönetimler
* Yerel yönetimlerde kadın örgütlerinin karar mekanizmalarında yer alması (ÇT)