Türkiye'nin farklı illerinden kadın hekimler, hemşireler, öğrenciler, akademisyenler, sosyalbilimciler ve farklı disiplinlerden kadınlar, Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Kadın Hekimlik ve Kadın Sağlığı Kolu ile Ankara Üniversitesi Kadın Çalışmaları Anabilim Dalı'nın ortaklaşa düzenlediği II. Kadın Hekimlik ve Kadın Sağlığı Kongresi'nde biraraya geldi.
Kadınlar, dünyada ve Türkiye'de kadının bilim ve tıp dünyasından dışlanmasının süreçlerini, sağlıkçı ve hasta kadınların maruz kaldığı ayrımcı uygulamaları, bu uygulamaları aşmak için neler yapılabileceğini tartıştılar.
İlk buluşmalarını Mart 2008'de "Kadına Yönelik Şiddet" anatemalı kongre ile gerçekleştirilen kadınlar, "Kadını Görmeyen Bilim ve Sağlık Politikaları" kongresinde oturum konularını "Bilimde Cinsiyetçilik", "Kadın Bedeninin Medikalizasyonu", "Neoliberal Politikaların Kadın Sağlığına Etkileri", "Nüfus Politikaları" ve "Mesleki Kimlik" olarak belirlemişti.
Kırteke: Entelektüel tartışmaların ötesinde bir dönüşüm umudu
Kongrenin açılış konuşmasını yapan TTB Merkez Konseyi Başkanı Elif Kırteke, kongrenin piyasa ortamında ucuzlayan emek ile birlikte mesleki değerlerin olumsuz değiştiği, neoliberal küresel politikaların kadın sağlığını olumsuz etkilediği bir ortamda gerçekleştirildiğini söyledi:
"Kongremizi nüfus politikaları aracılığıyla kadınların dışlandığı, bilimde cinsiyetçiliğin egemen olduğu, kadın bedeni üzerindeki eril tahakkümün çok cılız sorgulandığı ve kadınların yönetsel süreçlere çok katılmadığı bir ortamda yapıyoruz.
Kongremiz, çatışmalı ortamda yükün ağırlığını kadınların, çocukların çektiği bir ülke tablosunda gerçekleşse de yüksek entelektüel tartışmaların ötesinde bir dönüşüm umudu içeriyor. Kapitalizmin ataerkil bakışını değiştirip başka bir görme biçimiyle tıp grubunun eleştirisinin yapılması gecikmiş ama doğru bir adım."
Ankara Üniversitesi Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi'nden Gülay Toksöz de "Sosyal bilimler alanında, anaakım paradigmaları eleştiren, feminist perspektiften değerlendirmeler güç kazandı. Ancak teknik bilim alanlarında kadın bakış açısı henüz güçlü değil" dedi.
Kırteke ve Toksöz'ün ardından Şirin Tekeli "Bilimin Konusu Olarak Kadın Bedeni"; Gülnur Savran "Modern Tıp ve Bilimin Kadın Bedenini Denetleme Biçimi", Ayşe Akın "Tıp Alanında Toplumsal Cinsiyet Ayrımcılığı ile Mücadele", Ayşecan Terzioğlu ise "Kadın Bedeni Üzerine Tıbbi Çeşitlemeler: Kanserli Kadınlar Rahim ve Meme Kaybı Süreçlerini Nasıl Anlatıyor?" başlıklı birer sunum yaptı. "Bilimde Cinsiyetçilik" başlıklı oturumun başkanı, Feride Aksu Tanık idi.
Kısa bir aranın ardından gerçekleştirilen "Kadın Bedeninin Medikalizasyonu" oturumunun başkanı ise Fevziye Sayılan idi.
Bu oturumda Özge Yenier Duman "Histeriden Somatizasyona; Cinsiyetçi Ortam ve Ruh Sağlığımız", Dilek Cindoğlu "Türkiye'de Doğumların Medikalizasyonu; Feminist Bir Bakışla Sezaryen Problemini Düşünmek"; Ayşe Dayı ise "ABD Feminist Sağlık Merkezlerinin Tıbbileşme ile Başa Çıkma Stratejileri" başlıklı birer sunuş yaptı. (BB)