Çubukçu, Meclis Genel Kurulu'nda 4 ve 7 Mayıs tarihlerinde yapılan oylamalarda kabul edilen Anayasa değişikliği paketinde "kadın-erkek eşitliği"yle ilgili 10.maddeye "pozitif ayrımcılığın" eklenmesi faks çekme kampanyası başlatan kadın örgütleri ve temsilcileri hakkında suç duyurusunda bulunmuştu.
Kopenhag Kriterlerinin doğrultusunda Anayasanın 10. maddesinde yapılan değişiklikte pozitif ayrımcılık kabul edilmedi; "kadın ve erkek eşit haklara sahiptir, devlet kadınların ve erkeklerin eşitliğini yaşama geçirmekle yükümlüdür" denildi.
Kadın örgütleri değişikliğe, "cinsler arası fiili eşitliği sağlamaktan uzak" olduğu ve "kadınlara yaşamın her alanında erkeklerle fırsat eşitliği tanımadığı" gerekçesiyle tepki gösterdi.
"Sizi, bu çağdışı ayrımcı tutumunuzdan dolayı kınıyoruz" diye başlayan fakslar, kadın-erkek eşitliği için talepleri içeriyordu.
Kadınlar Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) tarafından "pozitif ayrımcılık"ın eklenmesi için verilen önergeyi desteklemeyen Adalet ve Kalkınma Partili (CHP) milletvekillerine de tepki gösteriyordu.
Kadının İnsan Hakları Yeni Çözümler Vakfı 'ndan Pınar Güven, "TCK'yla ilgili olarak kadınların tepki gösterdiği maddelere sadece eski bakan Gürdal Akşit ve yeni bakan olan Nimet Çubukçu onay verdi" dedi ve "Kadın örgütleriyle mahkemelik olan bir bakanla nasıl yol alacağız?" diye ekledi.
"Bakan kadın bakış açısına sahip olmalı"
Nimet Çubukçu kadın örgütlerinin gönderdiği fakstan sonra "madde-i mahsusa tayini suretiyle hakaret" gerekçesiyle savcılığa suç duyurusunda bulundu.
Çubukçu, faksta imzası olan Kadınlarla Dayanışma Vakfı,, Amargi Kadın Dayanışma Kooperatifi yöneticileri, Gülden Bağa, Müjde O. Bilgütay, Efsa Kuraner, ve Liz Erçevik Amado hakkında kamu davası açılmasını istedi.
Hakkında dava açılan Kadının İnsan Hakları Yeni Çözümler Vakfı'ndan Liz Erçevik Amado, "Kadından sorumlu devlet bakanının öncelikle kadın bakış açısına sahip olmasını, kadınların ve kadın örgütlerinin karşısında değil yanında yer almasını bekliyoruz. Hakkımızda hakaret davası açılan metin eleştiri, düşünce ve ifade özgürlüğümüzü kullandığımız bir metindir. Hakaret içermiyor" dedi ve taleplerinden vazgeçmeyeceklerini söyledi.
Kadın örgütlerinin avukatlığını üstlenen Şenal Sarıhan da "Kadından sorumlu bir bakanın kadın örgütleriyle mahkemelik olması nasıl açıklanabilir, bilmiyorum. Bildiğim, Çubukçu'nun zina ve namus cinayetleri konusunda çok zor ikna olduğudur. Hatta namus cinayetleri konusunda olamadığıdır. Yeni bakanın kadın haklarını savunacağına dair bir umudum yok" diye ekledi.
Dava ertelendi
İlk duruşması 6 Mayıs'ta yapılan dava ileri bir tarihe ertelendi.
Pınar Güven, "AKP'nin kadın bakanlığına önem verdiğini düşünmüyoruz. Kadın-erkek eşitliğine önem verdiğinden değil tamamen iç siyasi hesaplar nedeniyle kadın bakanlığı var. Biz şimdi Nimet Çubukçu'nun 10. maddeyle ilgili düşüncelerinde bir değişiklik olup olmadığını ve kadın örgütleri hakkındaki düşüncelerini merak ediyoruz" dedi.(AD)