Kayseri’deki kadın örgütleri, yerel seçim öncesinde beklenti ve taleplerini dile getirdi. Kadınlar, Kayseri'nin ‘kadın dostu kent’ olması için bir takım düzenlemeler yapılması gerektiğini ifade etti.
Kayseri’deki 18 kadın örgütü, geçtiğimiz hafta düzenlenen, ‘Kayseri’de Yaşayan Kadınların Yerel Yönetimlerden Beklenti ve Talepleri’ başlıklı çalıştayda ortaya çıkan sonuçları 8 Mart’ta açıkladı. Gazeteciler Cemiyeti’nde düzenlenen toplantıda, dokuz maddeden oluşan çalıştay sonuçlarının sunumunu Erciyes Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hülya Argunşah yaptı.
Çalıştayın, kentin “kadın dostu kent” statüsünü kazanabilecek biçimde, kadınlar lehine daha eşitlikçi, huzurlu bir şehir yönetimini talep etmek amacıyla düzenlendiğini belirten Prof. Dr. Argunşah, söz konusu talepleri şu şekilde sıraladı:
* Mahallelerde ücretsiz gündüz bakım evleri (kreş) kurulmalı, sayıları artırılması ve şu anda hizmet veren belediyeye ait bu tür kuruluşların şartları iyileştirilmeli.
* Şehrin uzak sokak ve mahallelerindeki aydınlatma yetersiz. Toplu taşıma araçları şehrin her tarafına her saatte sık seferler yapmalı, duraklarda ve taşıma araçlarında meydana gelebilecek güvenlik sorunlarının yaşanmasını engelleyecek düzenlemeler yapılmalı.
* Kentte giderek artan hava kirliliği esas alınarak, yatay yapılaşma teşvik edilmeli, iklim koşullarına uygun ağaçlandırmalar yapılmalı, Erciyes dağında süren kara dönü uygulamalardan vazgeçilerek doğa korunmalı.
* Kadınların kendi ürettiklerini satabilecekleri pazarlar kurulmalı. Semt pazarlarında kadınlara yer ayrılmalı ve bu konuda kolaylık sağlanmalı.
* Kadın sığınma evleri ile aile danışma merkezleri oluşturulmalı, sayıları artırılmalı, aile ve toplum sağlığı merkezlerinde kadın ve çocuklar için psikolojik destek birimleri kurulmalı.
* Ev, kreş ve hasta bakım evlerinde, çocuk ve yaşı bakımı ile ilgili eğitimler verilmeli.
* Park ve bahçelerin, toplu taşıma araçları, yol ve trafik sinyalizasyonu engelli kadın ve çocukların hayatını kolaylaştıracak biçimde düzenlenmeli.
* Kadınların genel ve yerel seçimlere katılımı teşvik edilmeli ve buna dair pozitif ayrımcılık yapılmalı.
* Kayseri’nin ‘kadın dostu kent’ olması yolunda kentte oluşturulacak olan komisyonlarla projeler üretilmeli.
Çalıştaya katılan kadın örgütlerinin isimleri şunlar:
Atatürkçü Düşünce Derneği, Bedensel Engelliler Derneği, Büyük Birlik Partisi Kadın Kolları, Cumhuriyet Kadınları Derneği, Çevre Dostları Derneği, Kayseri Kadın Girişimciler Kurulu, Kadın İşbirliğini Geliştirme Derneği, Kayseri Kadın Meclisi, Kayseri Barosu Kadın Hakları Komisyonu, Milliyetçi Hareket Partisi Kadın Kolları, Sosyal Hizmetler Derneği, Türk Anneler Derneği, Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği, Türk Dünyası Kadınları Dostluk ve Dayanışma Derneği, Türk Kadınlar Birliği, Türk Ocağı. (SK/EA)