İstanbul Sözleşmesi’ni Uygula Kampanya Grubu 12 Haziran Cumartesi günü saat 14.30’da Yoğurtçu Parkı’nda İstanbul Sözleşmesi için bisiklet eylemi yapmaya çağırıyor.
İstanbul Sözleşmesi’ni Uygula Kampanya Grubu’nun basın açıklaması ile başlayacak eyleme yönelik çağrısı şöyle:
“Erkek şiddeti faillerinin arkasında duran karara karşı sokakları dolduruyoruz!”
“12 Haziran cumartesi saat 14.30’da Yoğurtçu Parkı’da buluşuyoruz, İstanbul Sözleşmesi için bisiklet eylemindeyiz!
“Bir gece yarısı bir adamın imzası ile Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden geri çekildiği ilan edildi. Bizler mücadele ile kazandığımız haklarımızdan vazgeçmiyoruz. 1 Temmuz'a kadar ve sonrasında toplumsal cinsiyet eşitliğini tanımayan, erkek şiddeti faillerinin adeta arkasında duran bu karara karşı sokakları dolduruyoruz.
“12 Haziran'da bisikletlerimizle (isteyen pateni, scooterı, kaykayı ile), renklerimizle, isyanımızla Yoğurtçu Parkı'nda buluşuyor ve İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz demek için pedallıyoruz.
“Yola çıkmadan önce çimlerde dövizlerimizi hazırlıyor, bisikletlerimizi renklendiriyoruz. Bisiklete binen/binmeyen herkesi Yoğurtçu’ya, öncesinde basın açıklamamızı birlikte okumaya, #İstanbulSözleşmesindenVazgeçmiyoruz demeye çağırıyoruz.”
Ne olmuştu?
Türkiye, Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile 20 Mart 2021 Cumartesi İstanbul Sözleşmesi'nin tek taraflı olarak feshedildiğini duyurdu. Fesih kararı 23 Mart 2021 Pazartesi günü Avrupa Konseyi'ne de bildirildi.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada "Fesih kararının" nedeni olarak "Sözleşme'nin eşcinselliği meşrulaştırıyor olması" iddia edildi.
Kadınlar ve LGBTİ+ hareketi, 20 Mart'tan beri Türkiye'nin birçok ilinde İstanbul Sözleşmesi'ni savunmaya devam ediyor.
İstanbul Sözleşmesi hakkında
Tam adı “Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi” 11 Mayıs 2011'de İstanbul'da imzaya açıldı ve ilk imzalayan ülke Türkiye oldu. Sözleşme 1 Ağustos 2014'te yürürlüğe girdi.
Sözleşme, ''kadına yönelik şiddet'', ''aile içi şiddet'', ''kadına yönelik toplumsal cinsiyete dayalı şiddet'', ''kadın'' kavramlarını tanımlıyor.
Uluslararası alanda kadına yönelik ve aile içi şiddetle ilgili ilk bağlayıcı belge olma özelliğini taşıyan sözleşme şunları içeriyor:
İstanbul Sözleşmesi psikolojik şiddet, ısrarlı takip, fiziksel şiddet, tecavüz, zorla evlendirme, kadın sünneti, kürtaja zorlama, zorla kısırlaştırma, tecavüz ve taciz dahil cinsel şiddet olmak üzere kadına yönelik şiddetin tüm türlerini kapsıyor.
Sözleşme çerçevesinde ev içi şiddet, aynı evde yaşıyor olsun ya da olmasın mevcut ya da eski eş ya da partnerler arasında yaşanan her türlü şiddet edimini içerecek şekilde kadının korunmasını esas alıyor.
Kadınları konumlandırırken "aile" olmayı, evlilik birliği içinde bulunmayı ya da aynı evi paylaşıyor ya da paylaşmış bulunmayı gerektirmiyor.
Sözleşmenin getirdiği yükümlülükler öncelikle devlet görevlilerine yönelik. Devlet kendi adına hareket eden görevlilerinin İstanbul Sözleşmesi'nin gereklerini yerine getirmesini sağlamak zorunda.
Devletlerin sorumluluğu bununla sınırlı değil. Şiddeti gerçekleştiren ister kadının sevgilisi, ister kocası, ister babası, ister patronu olsun, yani kim olursa olsun şiddetin önlenmesi, soruşturulması, cezalandırılması, zararın tazmin edilmesi yükümlülüğü de devlete ait.
TIKLAYIN - İstanbul Sözleşmesi'nin tüm maddeleri...
TIKLAYIN - 7 Soru, 7 Yanıt: İstanbul Sözleşmesi Nedir, Ne Getiriyor?
TIKLAYIN - İstanbul Sözleşmesi nedir, ne değildir?
TIKLAYIN - “İstanbul Sözleşmesi 4 partinin de ortak fikriydi”
TIKLAYIN - İstanbul Sözleşmesi'nin tüm maddeleri...
TIKLAYIN - 7 Soru, 7 Yanıt: İstanbul Sözleşmesi Nedir, Ne Getiriyor?
TIKLAYIN - İstanbul Sözleşmesi nedir, ne değildir?
TIKLAYIN - “İstanbul Sözleşmesi 4 partinin de ortak fikriydi”
(BS/EMK)