Araştırma sonucunda kadınların yüzde 93'ünün işsizlik, güvenlik sorunu, şiddet ve baskıdan şikayetçi olduğu ortaya çıktı.
Deneklerin yüzde 39'u, sorunların çözümü noktasında Kartal Belediyesi'nden beklentisi olduğunu söylüyor. Çözüm bekleyen konuların başında ise kadınlara iş imkanının sağlanması, sığınma evlerinin açılması, kadınların eğitilmesi, fakir kadınlara yardım edilmesi, evde iş imkanlarının sağlanması ve dertlerinin dinleneceği yerler açılması geliyor.
"Sığınma evleri arttırılsın"
Araştırmanın sonuçlarını değerlendiren Bakan Akşit, yerel yönetimlerin çözüme kavuşturması gereken sorunlarının başında, kadının sosyal hayata katılımının sağlanması geldiğini belirtti. Kadınların kültürel, sanatsal ve sosyal konularda eşitliklere kavuşturulmasının ülke kalkınmasına da yardımcı olacağını söyleyen Akşit, kadın sığınma evlerinin sayısının da artırılmasına dikkat çekti.
"Kadın meclisleri oluşturulmalı"
Kartal Kaymakamı Dursun Ali Şahin de her üç ayda bir Kartallı kadınlarla sorunlarını ve çözüm yollarını konuşmak üzere bir araya geldiklerini ifade ederek, 24 Nisan'da 40 kişi kapasiteli İstanbul'un ikinci kadın sığınma evinin Kartal'da açılacağı müjdesini verdi.
Sosyolog Prof. Dr. Ümit Meriç ise Kartal Belediyesi'nin kadınların sorunlarını belirlemek amacıyla yaptığı bilimsel araştırmanın diğer yerel yönetimlere de örnek olmasını istediğini belirterek, Kartal'da kadın meclisinin kurulması yönünde talepte bulundu.
11 Şubat-7 Mart 2005 tarihlerinde gerçekleştirilen anket çalışmasına göre, deneklerin yüzde 76'sı evli ve yüzde 93'ünün çocuğu var. Kadınların yüzde 76,9'u çalışmazken, deneklerin yüzde 58'inin aylık hane geliri 750 milyonun altında. Çalışmayan kadınların yüzde 54'ü imkan verilmesi halinde çalışabileceklerini söylüyor.
Güvenlik önemli sorun
Denek kadınların yüzde 39'u kendilerini Kartal'da güvende hissetmediklerini dile getirirken, güvensizlik sebeplerini şöyle sıralıyor:Hırsızlık olayları, gasp ve kapkaç, tinerciler ve serseriler.
Büyük çoğunluğun yerel yönetimlerde kadınların yeterince temsil edilmediğini söylediği araştırma sonunda kadınların belediyeden istekleri arasında şunlar yer alıyor: İş imkanlarının sağlanması, mesleki kursların açılması, kadınların gidebileceği lokal ve kahvehaneler yapılması, kadınlara eğitim verilmesi.
Araştırma, İstanbul şehir tarihinde bir ilki oluşturuyor. Üç yıl önce İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin gerçekleştirdiği "İstanbul Geneli Kadın Araştırması" dışarıda tutulacak olursa, kentte ilçe bazında yürütülen ilk kadın araştırması.(AK/EÜ)