Fotoğraf: Sarya Müzik Topluluğu
İran’da Mahsa Amini’nin “ahlak polis”lerince öldürülmesini protesto eden Türkiye'de yaşayan İranlı kadınlar, Fatih’teki İran Konsolosluğu önünde eylem yaptı.
Eylemde İran'da katledilen, Mahsa Amini ve rejim tarafından katledilen kadınların fotoğrafları taşınırken, "İslam Cumhuriyetine hayır", "Türkiye İran halkını yalnız bırakmayın", "Mahsa Amini’nin ardından İran rejimi tarafından yüzlerce İran vatandaşı öldürüldü" dövizleri taşındı.
İstanbul'da İranlı kadınlar İran konsolosluğu önünde bir araya geldi. Türkiye'de yaşamak zorunda kalan İranlı mülteci bir kadın, kendi yaşadıklarını anlattı, "Biz artık bu rejimi istemiyoruz" dedi. #Iranianwomen pic.twitter.com/bRqWVpD7Bk
— Özgür TV (@ozgurtvorg) September 26, 2022
Derviş: İran’da işkence gördüm
MA’daki habere göre, eyleme katılan İranlı yazar Sebite Derviş, yazdığı 3 kitabın yasaklandığını ve bunun için gözaltına alındığını ve kendisine işkence edildiğini belirtti. Derviş, hakkında 17 yıl hapis cezası verildiğini belirterek, bu yüzden İran’dan kaçmak zorunda kaldığını söyledi.
İran’da yaşayan kadınların can güvenliğinin olmadığını ifade eden Derviş, Türkiyeli kadınların İran halkına destek vermesini istedi. İran'da devam eden direnişi selamlayan Derviş, "Artık molla rejiminin sonu geldi. Mollaları kadınlar alaşağı edecek ve daha özgür bir ülkede yaşayacağız" dedi.
Eylemde güvenlik gerekçesi ile soyadını açıklamayan Leyla adlı kadın ise şöyle konuştu: "Bizlere hep korkmayı öğrettiler. Kendi haklarımızı korktuğumuz için isteyemedik. Bizlere korkuyu merhamet gibi gösterdiler. Bizler artık korkarak yaşamaktan bıktık."
Eylem atılan sloganlarla sona erdi.
Ne olmuştu?
Doğu Kürdistan'ın Sakız kentinden başkent Tahran'a akrabalarını ziyarete gelen genç kadın erkek kardeşinin kullandığı aracı durduran ahlak polisince gözaltına alınmıştı. Kardeşine, nasihat edilip serbest bırakılacağı söylenerek götürülen genç kadının, gözaltına alındıktan iki saat sonra komaya girdiği ve kaldırıldığı hastanede öldüğü ortaya çıktı.
Devlet televizyonu Amini'nin dövüldüğü iddialarını yalanlayarak, polisin genç kadını "nasihat etmek ve eğitmek" üzere karakola götürdüğünü ve orada kalp krizi geçirdiğini söyledi. Akrabaları, kadının herhangi bir kalp rahatsızlığı olduğunu yalanladı.
Devlet televizyonu bir polis karakolunda Amini olduğu söylenen bir kadının oturduğu koltuktan bir yetkiliyle konuşmak üzere kalktıktan sonra yere düştüğünü gösteren güvenlik kamerası kayıtları yayınladı. Ancak görüntülerden kadının Amini olduğu doğrulanamadı.
Amini'nin dövülerek öldürüldüğü yolunda sosyal medyada yayılan iddialarını reddeden Tahran emniyeti açıklamasında, "Ayrıntılı araştırmalara göre, Amini'nin araca alınması sonrasında ve tutulduğu karakolda fiziksel bir temas olduğunu" reddetti.
Ancak, İran'ın yarı resmi Fars haber ajansı, Mahsa Amini'nin ahlak polisince dövülmesi nedeniyle komaya girdiğini duyurdu.
VoA'nın haberine göre genç kadının karakolda ölümünü eleştiren sosyal medya yorumcuları arasında, sözünü sakınmamasıyla tanınan reformcu eski milletvekili Mahmud Sadıki, Ayetullah Ali Hamaney'i olayla ilgili kamuoyuna açıklama yapmaya çağırdı.
(EMK)