Örgüt, uluslararası topluluktan ayrıca kadınların insan haklarının korunması için polisin yeniden yapılanması, yasal reformlar yapılması ve mahkemelerin kurulmasını istedi.
Kadınlara özgürlük gelecekti!
"Başkan Bush ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanı Colin Powell'ın da aralarında bulunduğu birçok dünya liderinin Afganistan'daki savaşın kadınlara özgürlük sağlayacağına dair verdiği sözlere rağmen, yaklaşık iki yıldır ülkede ayrımcılık, şiddet ve emniyetsizlik yaygın biçimde sürüyor."
Af Örgütünün, "Afganistan: Kimse bizi dinlemiyor ve kimse bize insan muamelesi yapmıyor. Kadınlara adalet yok" başlıklı raporu Afgan kadınlarının yaygın aile içi şiddet, zorla evlendirme ve silahlı güçlerin tecavüzleri gibi konulardaki kaygılarını belgeliyor.
8 yaşında evlilik
Bazı olaylarda 8 yaşındaki kız çocuklarının bile kendilerinden çok daha büyük erkeklerle evlendirildikleri görülüyor.
UAÖ, "Bu durum asla kabullenilebilir değil ve acilen harekete geçmeyi gerektirir" dedi.
Raporda ayrıca Afganistan'daki kadınların adalete başvuramamaları da anlatılıyor.
Hareket özgürlüğünü kısıtlayan yasaların kaldırılmış olmasına karşın, yaşadıkları toplumun birçok alanda getirdiği kısıtlar nedeniyle kadınlar engelleniyor. Bir kadın polise ya da mahkemeye başvurabilse bile son derece ağır bir ayrımcılıkla karşılaşıyor.
Hukuk yoksa!
UAÖ, yürürlükte olan ceza yargı sisteminin kadınlara yönelik şiddetle ilgili meseleleri ele alma konusunda isteksiz ya da yetersiz olduğunu söyleyerek, "Halen kadınların haklarının korunması ve iyileştirilmesi yerine bunların ihlal edilmesi olasılığı daha yüksek" dedi.
Raporda, Afganistan'daki kadınlara adalet sağlanacağı yolunda verilen sözlerin yerine getirilmesi için Afgan hükümeti ve uluslararası topluluğun derhal atması gereken bir dizi adım da yer alıyor:
"Bunların başında, hukuk düzeninin yerleşmesine olanak sağlayacak bir ortam yaratılması için, bir uluslararası barış gücünün Kabil dışına da genişletilerek güvenliğin sağlanması gelmektedir."
"Kadınların haklarının korunması hukukun üstünlüğünün olmadığı yerde anlamlı bir şekilde gerçekleştirilemez." (NM)