bianet'in görüştüğü Psikolog Mahmut Şefik Nil ve Cinsel Eğitim Tedavi ve Araştırma Derneği (CETAD) Başkanı Nesrin Yetkin ise, kadınların jinekologa gitme konusunda daha bilinçli olduğunu hatırlatıyor.
Nil, araştırmanın yapıldığı yerin sosyo-kültürel yapısının da taşıdığı öneme işaret ediyor, kadınların doktora gitmelerinin önündeki çekincelerin azaldığını söylüyor.
Nil: Bilinç arttıkça uzman yardımı da artıyor
Halk tababeti olarak adlandırılan doktora gitmeden tedavi olma yöntemlerinin, şehre yeni göç etmiş, çevreye adaptasyon sorunu yaşayan bireylerde görülebileceğini kaydeden Nil, buna karşın kurumsal alışkanlıkları kazanmış, bilinci artmış kadınların "sorunlarının bir uzmana aktarma" konusunda kararlı olduğunu söylüyor.
Nil, son dönemde alternatif tıbbın da bir yöntem olarak pazarlandığına dikkat çekiyor:
"Son yıllarda bu konu giderek güçlendi, aktarlar, doğal olan yöntemler ticari olarak sunulmaya başlandı. Bilinç altında bedenini açma kaygısı taşıyan, halk tababetinden haberdar olan kadınlar bu yöntemleri tercih edebiliyor."
Nil bu yöntemleri tercih etmenin altında "utanmaktan" başka, "ucuzluk, kolay erişilebilirlik" gibi nedenlerinde etkili olabileceğine dikkat çekiyor.
"Sağlık konusunda bilinçlenenler bu yöntemleri kullanmıyor"
CETAD Başkanı Yetkin, sağlık konusunda bilincin artmasıyla bu yöntemlerin tercih edilmediğini söylüyor.
Bu yöntemlerin enfeksiyon açısından önemli riskler oluşturabileceğine dikkat çeken Yetkin, bu yöntemleri kullanmakta bir diğer amacın "gebeliği engelleme veya sonlandırma" çabası olabileceğini kaydediyor.
Kadınların bu konudaki bilincinin giderek yükseldiğine işaret eden Yetkin, bu yöntemlerin tamamen kullanılmaktan çıkması için yaygın eğitime ihtiyaç olduğunu vurguluyor.(AÖ/EZÖ)