Fotoğraf: UN Women
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Birleşmiş Milletler Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadının Güçlendirilmesi Birimi (UN Women), “Ateş Böcekleri ile Karanlığı Aydınlat” kampanyası başlattı. 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü'nde, başlatılan kampanyaya, Türkiye’den binlerce kadın katıldı.
TIKLAYIN - 25 Kasım'da "Karanlığı Aydınlat"
Türkiye'de işaretlenmeyen tek bir alan yok
İnsan Hakları Haftası’nın ilk günü olan 10 Aralık’a kadar sürecek olan kampanya kapsamında kadınlar, Türkiye’de kendilerini güvende hissetmedikleri yerleri ateş böceğini temsil eden bir ışık ile işaretledi. Kadınlar, bu işaretlemeleri web sayfası üzerinden yaptılar.
TIKLAYIN - Siz de kampanyaya katılın
Kampanya kapsamında ortaya çıkan tabloya göre, İstanbul, Ankara ve İzmir olmak üzere ülkenin pek çok yerinde kadınlar kendilerini güvenli hissetmiyor.
Türkiye haritasında hiç ateş böceği işaretlenmeyen yer ise yok.
"Kamusal alandaki şiddetten en çok kadınlar etkileniyor"
Kampanyanın web sayfasından şu bilgi aktarıldı:
"Yaşadığın kentte kendini güvende hissediyor musun? Sokakta yürürken seni tedirgin eden şeyler oluyor mu? Sözlü tacizle karşılaşıyor musun? Yanından geçerken omzuna çarpan, aracınla giderken trafikte seni sıkıştıran oluyor mu? Toplu taşımaya binerken kalabalık olmasına dikkat ediyor musun ya da toplu taşımada yalnız kalmaktan kaçınıyor musun?
"Yürüdüğün sokaklarda yeterli aydınlatma var mı? Yanmayan sokak lambaları, yolunu değiştirmene neden oluyor mu? Zaman zaman bir çukura denk gelip düşme tehlikesi geçiriyor musun? Kaldırımın yüksekliği yüzünden asfaltın kenarından yürümek zorunda kaldığın oluyor mu? Cevabın ‘Evet’ ise, sen de kamusal alanda (sokakta, iş yerinde, eğlence yerlerinde) şiddete maruz bırakılıyorsun.
"Kamusal alandaki şiddetten en çok kadınlar ve kız çocukları etkileniyor; sokakta yürürken, alışveriş yaparken ve toplu taşımayı kullanırken güvende hissetmiyorlar. Şiddetten arındırılmış bir hayat, kadınlar ve kız çocuklarının güçlenmesi ve eşit bireyler olarak toplumsal hayat içerisinde yer almalarının ön koşullarındandır.
"Ateş böcekleri birbirlerini korumak, gecenin karanlığında birbirlerini kollamak için bir yanıp bir sönen ışıklarıyla sessiz bir iletişim içindeler. Uzaktan bir yangın yerini anımsatan bu bol ışıklı iletişim onların hayatta kalmasını sağlıyor. Her bir ışık güveni simgeliyor. Bu kusursuz iletişim, şiddet gören kadınlar için neden bir çözüm olmasın? Siz de bir yerlerde kendinizi güvensiz hissediyorsanız oraya bir ateş böceği bırakın, karanlığı aydınlatın.”
Birim, interaktif haritada işaretlenen güvensiz noktalara ilişkin bilgiyi ilgili yerel yönetimler ile paylaşarak güvenli kentlere katkı sağlamayı hedefliyor.
UN Women Türkiye hakkında BM Kadın Birimi Avrupa ve Orta Asya Bölge Ofisi 2014 yılında İstanbul'da kuruldu. Arnavutluk, Bosna Hersek, Gürcistan, Kazakistan, Kosova (BM Güvenlik Konseyi'nin 1244 sayılı kararı ile), Kırgızistan, Moldova, Sırbistan, Tacikistan, Makedonya Cumhuriyeti, Türkiye, Türkmenistan ve Ukrayna'daki çalışmaları destekledi. Ankara'da faaliyet gösteren BM Kadın Birimi, 2012 yılından bu yana Türkiye'de projeler yürütüyor. 2016 yılında ise BM Kadın Birimi, Türkiye'de kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum ve diğer BM ajansları ile yürüttüğü ortaklıklar ve iş birlikleri ile çalışmalarını hızlandırmıştır. BM Kadın Birimi, aynı zamanda BM Ülke Ekibi Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Grubu'nun başkanlığını yürütüyor. Türkiye'de yürütülen bazı projeler şöyle: * 2011-2014 yılları arasında UNDP-UN Women ortaklığıyla yürütülen 'Türkiye'de Toplumsal Cinsiyet Eşitliğine Yönelik Elverişli Ortamın Teşvik Edilmesi Birleşmiş Milletler Ortak Programı'nın devamı niteliğindeki 'Türkiye'de Siyasi Liderlik ve Siyasi Katılımda Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Projesi' Aralık 2014'te başladı. *BM Kadın Birimi, Kadının Güçlenmesi Prensiplerinin (WEPs) savunuculuğunu yaparak özel ve kamu sektöründe kadınların liderliğini ve katılımını artırmak için çalıştı. WEPs kadınların güçlenmesine yönelik politika ve uygulamaların gözden geçirilmesi ya da yenilerinin hayata geçirilmesi için imzacı kurumları destekledi. Türkiye, dünyada en fazla WEPs imzacısı olan ikinci ülkedir. * BM Kadın Birimi, toplumsal cinsiyet eşitliği için küresel dayanışma hareketi HeForShe kampanyasını 2015 yılından bu yana, aralarında Koç Holding, Vodafone Türkiye ve Unilever Türkiye'in de bulunduğu Küresel Etki Şampiyonlarının da desteğiyle Türkiye'de yürüttü. * BM Kadın Birimi, uluslararası antlaşmalar ve ulusal mevzuatın öngördüğü şekilde, mülteci kadın ve kız çocuklarının güçlenmesi, fırsatlara, haklara ve hizmetlere erişimi için çalışmalar yürüttü. * BM Kadın Birimi, mülteci müdahale planı kapsamında mülteci kadın ve kız çocuklarının ekonomik ve sosyal entegrasyonunu geliştirmek amacıyla 2017 yılında Gaziantep'te açtığı kadın merkezi ile "Gaziantep Kadın Merkezi: Yaşam Kaynakları Desteği" projesini uygulamaya başladı. Merkez, Japonya Hükümetinin finansal desteği, Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), Gaziantep Belediyesi ve Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği (SGDD) ortaklığı ile işletiliyor. |
(EMK)