Topdemir "Türkiye'de 1987'den beri ilk ve orta öğretimde kız öğrencilerin futbol oynaması yasak. İsteseler bile futbol oynayamazlardı. Biz bunu değiştireceğiz" diyor.
Projeyle ilgili olarak bianet'e söyleşi yaptığımız Topdemir'e sürekli "Bayan futbolu" dediğini anımsatarak, "Bay bayan bir hitap şekli. Neden kadın futbol takımı denmiyor?" diye soruyoruz.
Topdemir, ilk göreve başladığında bu söylemin kendisinin de dikkatini çektiğini söylüyor:
"Ben de bunu sordum. Aldığım yanıt Anadolu'da kadın-kız ayrımı olduğu için 'Bayan Futbolu' dendiği söylendi. Ailelerin 'kadın futbolu' dendiğinde çekinceleri olduğu, kız çocuklarını, erkek çocukları kadar rahat futbol oynamaya göndermedikleri bana iletildi. Bizde yazışmalarımızda 'Bayan Futbolcu/futbolu' dedik. Aslında yanlış tanımlama ama, zamanla değişecek bir şey."
Ceren Topdemir, "Kadın Futbolunu Geliştirme Projesi"yle ilgili sorularımızı yanıtladı.
Ceren hanım neden böyle bir proje geliştirmeye gerek duyuldu?
Ben göreve başladığımda kadın futbolu durmuş, milli takımın faaliyetleri de askıya alınmıştı. Avrupa'da kadın futbolunun olmadığı ülke statüsündeydik. Dolayısıyla yeniden futbolu geliştirmek gerekiyordu. Bu nedenle bu göreve getirildim ve çalışmalara başladım. Amacımız Türkiye'de kadın futbolunu yeniden gündeme sokmak. Bir dönem iyiyse de göreve başladığımda yedi takım vardı. Bugün ise bu sayıyı 16'ya çıktı.
Bugüne kadar proje çerçevesinde neler yaptınız?
Önce "Bayanlar Geliyor " başlıklı bir turnuva yaptık. 19 yaş altı kadın futbol milli takımını kurduk. Çünkü yoktu. Bunu kurarken de Almanya'daki Türk kızlarını davet ettik ve onları milli takıma kazandırdık. İçlerinden bir tanesi Alman Kadın Milli Takımı için isteniyordu. Onu da kazandırdık. Sonra Makedonya ile bir maç yaptık ve onu 5-2 kazandık. Bu iyi bir sonuç oldu. 2006 Eylül ayında da, Avrupa Kadınlar Futbol 19 yaş altı futbol şampiyonası grup maçlarını İstanbul'da yapmayı planlıyoruz. Bu arada "Kadın Futbol Ligi" de Mart ayında yeniden başlıyor. Bunlar hayata geçirdiğimiz projeler oldu.
Hangi ülkeler katılacak?
Türkiye ile birlikte, İsviçre, Macaristan, ve Portekiz Kadın Futbol takımları katılacak.
Başka ne gibi projeleriniz var?
Projelerimiz arasında üç büyüklerin (Fenerbahçe, Galatasaray ve Beşiktaş) Kadın Futbol Takımı kurması var. Önemli bir proje bu. Çünkü onların kadın futbol takımları yok."
Üç büyükler bu fikri nasıl karşıladı?
Çok sıcak bakmasalar bile karşı da çıkmadılar. İşin ekonomik yanı vardı. Bunun üzerine Futbol federasyonu bütçe yaptı. Ayrıca sponsorla da görüşmelerimiz sürüyor. Onlarla bütçe yapıp bu işe girmeyi düşünüyoruz.
Okullarla ilgili de çalışmanız var sanıyorum?
"Evet. Üniversiteler ligi kurmayı düşünüyoruz. Bir de ilk ve orta dereceli okullarda futbol yasak. Bunun değişmesi için Milli Eğitim Bakanlığı'na öneri verdik. Onun değişmesi için çalışıyoruz. Değişirse okullarda da kadın futbol takımının alt yapısını oluşturmayı hedefliyoruz.
Neden yasak olduğu hakkında bir bilginiz var mı?
1987 yılından beri yasak. Çok mantıklı bir gerekçesi yok. O günden beri de değiştirmek için bir çaba harcanmamış. Biz bunun değişeceğini düşünüyoruz.
Siz, Türkiye Kadın Futbol Takımı'nın da faaliyetinin askıya alındığını söylediniz. Neden alınmış?
Pek çok nedeni var. Sosyal ve ekonomik nedenleri var. Milli takımlar bazında çok farklı yenilgiler olduğu için böyle bir karar alınmış. Biz şimdi yeni bir nesille başlıyoruz. Geriye bakmıyoruz.
Üç büyüklerin kadın futbol takımı kurmaktaki çekinceleri arasında ticari bir getirisinin olmaması gösteriliyor?
Onlar öyle söylüyorlar ama bugün Avrupa'ya baktığımızda kadın futbolunun hızla geliştiği görülüyor. Dünyada şu an da en hızla gelişen spor kadın futbolu. Norveç, İsveç, Danimarka ve Almanya'da kadın futbolu çok iyi durumda. Hatta erkekleri de geçmiş durumda. Kadın futbolu çok hızla yükselen bir değer. Türkiye'nin nüfusunu bu ülkelerin nüfuslarıyla karşılaştırırsak bu potansiyelin mutlaka değerlendirilmesi gerekiyor. Federasyonun görevlerinden biri de budur. Bugüne kadar doğru adımlar atılmamış.
Peki kadın futbolunun sahadaki ve tribünlerdeki şiddeti önleyeceğini düşünüyor musunuz?
İyi futbolcu olması bizim için yeterli değil. Futbolcuların ahlaki ve etik değerleri çok önemli. Milli takıma seçerken hal ve hareketlerinin iyi olmasına dikkat ediyoruz. Bayan futbolu erkek futboluna örnek olmak zorunda. Bu da sahadaki ve tribüne kadınları çekeceği için şiddeti azaltacak, önleyecektir.Kadın futbolu kaliteli ve etik değerlere uygun bir şekilde gelişsin istiyoruz.
Ahlak ve etikten kastınız nedir? Çok erkek söylemi değil mi bu?
"Erkek futbolcularda ne gibi etik ve ahlaki değerler aranıyorsa kadın futbolcularda da onlar aranacak. Şiddete olmaması için bu gerekiyor. Bir takım insanların kendini tatmin etmek için futbolu seçtiğini düşünüyoruz. Yalnız futbolculara değil, kulüp başkanı ve antrenörlere de etik ve ahlaki değerler koyacağız.
Erkek futbolcularda aranan ahlaki ve etik değerlerin dışında kadın olmalarından kaynaklanan, 'namus'a atıfta bulunan söylem geliştirmiyorsunuz değil mi?
Ne yazık ki erkeklerin yaptığı bazı kural dışı davranışlar onlarda çok problem olmuyor. Kadın futbolcularda oluyor. Kadın futbolunu da bitiren bu olmuş. Kadın futbolu en ufak bir yanlışı kaldırmıyor. Bu çabamızın olumlu sonuç vermesi ve kadın futbolunun sürebilmesi için bu önlemleri almamız gerekiyor. Aileler kızlarını futbola yönlendirmeye çekiniyor. Voleybol ve basketbol da yok ama, futbolda var. Bizim bunu engellememiz gerekiyor.
Kadın futbolcular, kadın seyirciyi arttırır mı?
Beş ay önce 175 kadın futbolcu vardı. Şu an 300'e çıktı. Yıl sonuna kadar bu sayının bine çıkmasını bekliyoruz. Hedefimize beş bine, on bine çıkartmak. Bir ülkede ne kadar kadın futbolcu varsa, o kadarda seyirci var demektir. Onların çocukları, yakınlarıyla bu sayı artar. İlk aşamada seyirci artırmanın böyle bir yararı var. Futbol erkek sporu gibi görülüyor ama, öyle olmadığı görülecek. Olumlu bir dönüşüm olacak.
TFF'nun internet sayfasında bile Türkiye Kadın Futbol Takımı ile bilgi yok. Federasyon da kadın futbolunu görmüyor?
Biz kendi İnternet sayfamızı hazırlıyoruz. Bitmek üzere. Dediğiniz doğru. Kadın futboluna önem verilmemesi her yerde her alanda kendini gösteriyor. Turnuvamızın gazetelerde yer alması için çok büyük uğraşmalar verdik.
Yöneticiler var, erkek milli takımının teknik kadrosu, futbolcu kadrosu var ama, kadın futbolcuların bir tek Makedonya haberi var. Sizi ve çalışmalarınızı internette göremedik?
Federasyon bize kendi İnternet sayfamız için onay verdi. Yakında kendi İnternet sayfamızda kendi çalışmalarımızı ve haberlerimizi daha geniş olarak vereceğiz."
Yani federasyon 'aman bizim erkek sitemize dokunmayın, ne yaparsanız yapın' dedi?
Futbol federasyonunun sitesinden bizim sitemize link verilecek. Ortak bir çalışma olacak.
Türkiye'de hangi illerde kadın futbol takımı var?
Adana, Mersin, Ankara, Antalya, İstanbul, Kocaeli, Bursa, Sakarya, Malatya, Karadeniz Ereğli ve İzmir'de var. Bu da ilgi olduğunu gösteriyor. İlgi var ama, imkanları zor buldukları için futbol zor gelişiyor.
Türkiye Kadın Futbol Takımında kaç kişi var?
30 kişilik bir kadromuz var. Beş aydır görevdeyiz. Türkiye'de kadın futbolu olduğuna çok inanıyoruz. Doğru adımları atarsak bayan futbolunun gelişeceğine inanıyoruz. Bu sayı daha da artacaktır. (AD/KÖ)