Türkiye'den Pazartesi Dergisi'nin işbirliği yaptığı seminerin açılış konuşmalarını Amazone başkanı Monique Chalude, Belçika Adalet Bakanı Laurette Onkelinkx' in danışmanı Simone Suskind, kadın aktivist, yazar yaparken Şirin Tekeli yaptı.
Seminerde, Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü'nden Prof. Dr. Nükhet Sirman, "Şiddetin yetiştirdiği Kadınlar" ve Pazartesi Dergisi editörü ve gazeteci Ayşe Düzkan da "Stratejiler, politikalar ve Feminist Perspektif" üzerine birer konuşma yaptı.
Bargach: Kadınların politik iradesi yok
Fas, İran ve Belçika kadın dernekleri temsilcilerinin katıldığı seminerde Faslı Kadınlar Birliği ve Gözlem Merkezi Başkanı (CIOFEM) Jamila Bargach "Fas Sivil toplum Hareketi ve kadınların Demokratik Platformu'nun eşitliğe katkıları" konusunu anlattı.
Bargach, Fas'ta kadınların politik iradelerinin olmadığını söyleyerek "Kadınların ekonomik entegrasyonu dışında bir şey tartışılmıyor" dedi.
Fas'taki "Şeria Yasa"larının uygulanmasında dinin ve çağdaş uluslararası uygulamaların referans alındığını söyleyen Bargach, " Kadınların Demokratik Platformu'nun (la Ligue Democratique des Femmes -LDDF) talepleri doğrultusunda uluslararası sözleşmeler referans alındı. Bunda, DDF'nin dini dili kullanması bir stratejiydi" diye konuştu.
Kuran'da eşitlik ruhu olduğunu söyleyen Bargach, eşitliğin hayata geçirilmesinde kadınlar arası diyalogun önemine değindi.
"Erkek kadın için çalışmıyor. Kadın erkek için çalışıyor. Biz bu düşünceden yola çıktık ve eşitlik yaratalım, dedik. Problem yasa değil. Önemli olan zihniyeti, düşünce tarzını değiştirmekti. Aile Mahkemeleri'nin işlemesinde yargıçların tutuculuğu engel."
El Hajjami: "Eşitlik Baharı" kampanyası değişiklikler yaptı
Marakeş Hukuk Fakültesi ve Kadın ve aile Araştırma Merkezi sorumlusu Aicha El Hajjami ise "Fas'da Kadınların Politikaya Katılımı" hakkında konuştu.
El Hajjami, Şeria Yasaları'nda Fas Kralı'nın ölmesinden sonra "Eşitlik Baharı" adını verdikleri kampanyayla, çok derin değişiklikler yapıldığına değindi.
Faslı kadınların durumunda, politik ve hukuki açıdan iyileşme olduğunu söyleyen El Hajjami, "Kadınlara uygulayan eşitsizliğin İslam'a bağlı olmadığını söylüyor
"Sorun ataerkil düşüncenin devamında, Akdeniz ülkelerindeki erkeklerin ezici baskısındaydı."
Aile hukuku, İslam'ın modern yorumlanması
2004 yılındaki eylem planındaki reformların oy birliğiyle kabul edildiğini söyleyen El Hajjami "Fas aile Hukuku, eşitlikçi ve İslam'ın modern yorumlanmasıdır. Fas, 1992'den beri Evrensel İnsan Haklarına saygılıdır" diye konuştu.
El Hajjami, bugün Fas Temsilciler Meclisi'nin 305 sandalyesinden 35'nde kadın olduğunu söyledi. Beş kadının seçimle geldiğini açıklayan El Hajjami "Son durumla mecliste kadının temsili yüzde 0,66'dan yüzde 10,07'ye çıktı" diyor.
Kadının siyasete katılımının iyileştirilebilmesi için kadınların seçilmesi olası yerlerde kota uygulanması gerektiğini söyleyen El Hajjami, "Eşitsizliğe karşı mücadele edilmeli. Bir kez yasalarda eşitsizlik olduğu kabul edilirse, meclis fesh olur. Mısır'da bunun örneği yaşandı" dedi.
Tahmasebi: İran kadınlarının yüzde 62'si üniversiteli
İran Sivil Toplum Kuruluşları (STK)Eğitim ve Araştırma Merkezi (ICTRC) üyesi Sussan Tahmasebi "Kadın STK'lar: Kadın Politikaların Öncelikleri" başlıklı bildirisinde, İran'da kadının durumunun devrimden sonra iyileştiğini söyledi.
"Bizde kadınların yüzde 62'si üniversiteye gidiyor. Kadınların yüzde 49'u STK'larda çalışıyor. Devrimden önce STK'lar azdı. Bugün İran'da 60'dan fazla kadın konusunda çalışan STK var."
İran'da iki tür kadın STK örgütlenmesinin olduğunu söyleyen Tahmasebi, Dini/geleneksel ve çağdaş örgütlenmelerin, çalışma koşulları, tarzları ve bakış açılarıyla farklılık gösterdiğini açıkladı.
Geleneksel roller pekiştiriyor
"Geleneksel örgütler daha çok eğitim, sağlık, sosyal yardım konularında çalışıyor. Gelir kaynakları ise daha çok bağışlar. İnsanlar toplumsal ve kültürel nedenlerle onlara destek veriyor. Bu STK'lara yönelik eleştiri bağımlılık kültürü yaymalarınadır. Geleneksel kadın rollerini pekiştiriyorlar."
Tahmasebi,Çağdaş kadın STK'larının ise daha çok kadın sorunlarını önlemeye yönelik çalıştığını söylüyor.
"Teorik çalışmaları var. Kadınların eğitim ve öğretim görmeleri, yasal konular ve ekonomik kalkınma sorunları temel meseleleri. En hassas konuları ele alıyorlar. Son yıllarda misyonları ve vizyonları gelişti. Uzmanlaştılar. Aralarına gazeteciler, akademisyenler katıldı. Partilerin talebi olmayan kadın gündemini duyurmaya çalışıyorlar." (AD)