Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi'nin (BETAM) çalışması kadınların erkeklerden çok daha uzun süre işsiz kaldığını gösterdi.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine dayanarak yapılan çalışma, işsiz kadınların eğitim düzeyinin yüksek, iş deneyiminin az olmasının daha uzun süre işsiz kalmalarına yol açtığını vurguladı.
Seyfettin Gürsel, Duygu Güner ve Burak Darbaz'ın hazırladığı çalışmaya göre,
* Uzun dönemli -bir yıldan fazla- işsizlerin kadınlarda payı yüzde 33, erkeklerdeyse yüzde 24. Kısa dönemli -beş aya kadar-işsizlikse erkekler arasında daha yaygın.
* İşsiz kadınların yüzde 39,6'sı lise, yüzde 21,3'ü üniversite mezunu. Erkeklerde bu oranlar sırasıyla yüzde 25,4 ve yüzde 9,4.
* İş deneyimi işsizlik süresini etkiliyor. İşsiz kadınların yüzde 36'sı daha önce hiçbir işte çalışmamış, erkeklerde bu oran yüzde 16.
Çalışma, eğitim seviyesi ve iş deneyiminin de kadın işsizliğini tam olarak açıklamadığını vurguladır. Buna göre, ataerkil toplumda kadına yüklenen toplumsal roller de buna katkıda bulunuyor. Kadının elde ettiği gelirin "ek gelir" olarak görülmesi ve asıl olarak ev içi işlerle sorumlu kılınması da işsizlik oranının artmasına yol açıyor.
Araştırmacılar, işe alımlarda toplumsal cinsiyet ayrımcılığının da bu eşitsizlikte rol oynayabileceğini fgakat bunu ölçen bir veri bulunmadığını ekledi.
Sorunla mücadele konusunda öneriler arasında kadınların iş arama, iş bulma yetkinliklerinin geliştirilmesi, iş garantili meslek kursları, işverenlere yönelik kadın istihdamı teşvikleri benzeri projeler var.(EÜ)