Galatasaray Meydanı'ndan Taksim Meydanı'na yürüyen 100'den fazla kadın, "Erkeklerden alacaklıyız" pankartı ve "Erkekler de ev işi yapsın", "Erkekler evlere, ütü yapmaya, çocuk bakmaya", "Görünmeyen emek sesini yükselt" yazılı dövizler; üzerinde "omurga eğrilmesi", "eklem ağrısı", "bel fıtığı" gibi kadınların ev işleri yaparken yakalandıkları hastalıklarla genellikle eşlerinden kaptıkları cinsel yolla bulaşan hastalıkların isimlerinin yazılı olduğu bir kadın maketi taşıdı.
Kadınlar, dün (6 Haziran) "Ev işini bırak, dünya dursun", "Görünmeyen emek sesini yükselt", "Erkeklerden alacaklıyız. Günlerimizi, yıllarımızı geri istiyoruz", "Evleri yönetiyor, vasıfsız sayılıyoruz", "Bana bak Başbakan, tepemizi attırma. Kendin yat kuluçkaya, bir Türkçük, iki Türkçük, üç Türkçük doğurmaya", "Yemek isteyen kendi yapsın, çocuk isteyen kendi baksın" sloganları attılar.
Kadınlara davet
Ece Kocabıçak, "İster ev dışında çalışalım, ister tam zamanlı ev kadını olalım, bütün ev işlerini ve bakım yükünü üstümüze yıkan erkeklerden alacaklıyız" dedi.
Kadınların dünya gelirinin yüzde 10'una, üretim araçlarının ise yüzde birine sahip olduğunu hatırlatan Kocabıçak, "Farklı ülkelerde, farklı ulusların mensupları olarak, farklı koşullarda yaşasak da farklı dinlerimiz, dillerimiz olsa da yoksulların en yoksulu olmayı sürdürüyoruz" diye konuştu.
Çocuk bakımı, yemek, temizlik, ev ekonomisinin yanı sıra evdeki tüm bireylerin fiziksel ve psikolojik ihtiyaçlarından da sorumlu tutulan kadınların emeklerinin karşılığını alamadığını hatırlatan Kocabıçak, tüm kadınları "erkeklerden alacaklarını alana kadar ev işi yapmamaya" çağırdı.
Evdeki cinsiyetçi işbölümünün "doğal" değil "politik" sorun olduğunu vurgulayan Kocabıçak, sözlerini, "Devlet, sosyal hakları budamak yerine bakım yükünü kadınların üzerinden almak üzere çözümler üretmeli. Çocuk bakımından hasta ve yaşlı bakımına, nitelikli bakım hizmeti sunmalı" diye sürdürdü.
Reformlar tek başına yetmez
Kadınların bakım yükünü hafifletecek ucuz / bedava kreşlerin ve kamusal bakım merkezlerinin gerekliliğine de işaret eden Kocabıçak, reformların tek başına aile içindeki cinsiyetçi işbölümünü ortadan kaldıramayacağına da dikkat çekti.
Kocabıçak, sözlerini şöyle sürdürdü:
- Ev kadınları için sağlık güvencesi, annelik ödeneği, vergi indirimi istiyoruz.
- Hem evde hem işte çalışıp çifte mesai yapıyoruz. Erken emeklilik istiyoruz.
- Sosyal harcamaların kısılarak bakımın faturasının üzerimize çıkarılmasına; kadın istihdamının artırılması kisvesi altında kayıt dışı, güvencesiz işlere sürülmeye itiraz ediyoruz!
- Kadınlar ve erkekler için ayrı ayrı ücretli doğum izni; işgününün ücretler değişmeden, hem kadınlar hem erkekler için kısaltılmasını istiyoruz.
- İşe alınırken ayırımcılığa maruz kalmak, ne zaman çocuk yapacağımızın hesabını vermek istemiyoruz. Meslek eğitiminde ve bütün işkollarında kadınlar için kota; iş arayıp bulamadığımızda süresiz işsizlik ödeneği istiyoruz. (BB/TK)
* SFK açıklamasının tam metni için tıklayın.