Birleşmiş Milletler Türkiye Kadın Birimi (UN Women Türkiye) dün akşam (25 Kasım 2022) Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü’nde kadınların uğradığı partner şiddetine dikkat çekmek amacıyla Müze Gazhane’de UN Women Türkiye İyi Niyet Elçisi Demet Evgar’ın moderatörlüğünde 16 Günlük Aktivizm – Kadınlara Yönelik Şiddete Son “SheSaidNo” kampanyasının lansmanı düzenledi.
Lansmanda UN Women Türkiye Ülke Direktörü Asya Varbanova ve Birleşmiş Milletler Türkiye Mukim Koordinatörü Alvaro Rodriguez konuşma yaptı. Kadın örgütleri, STK temsilcileri ve kadın hakları savunucuları da yaptıkları konuşmalarla ve “SheSaidNo” diyerek kampanyaya destek verdi.
“Şiddet sadece fiziksel değil”
Evgar konuşmasında Dünya’daki sellere, afetlere, savaşlara ve İran’da yaşanan kadın eylemlerine dikkat çekti. Tüm bu süreçleri birlik olursak atlatabileceğimizi vurgulayan Evgar konuşmasını şöyle devam ettirdi:
“Birlik olmalıyız. Kadın hareketleriyle birlikte eşit ve adil geleceğe doğru cesur ve emin adımlarla yürümeye devam etmeliyiz. Küçük, büyük demeden adımlar atmalıyız. Önemli olan bu yürüyüşün sürekliliği ve devamlılığı.
"Tam da bu yüzden bu sene “16 günlük aktivizm- Kadınlara Yönelik Şiddete Son Kampanyası kadına yönelik şiddeti sonlandırmak için birleşin çağrısı yapıyor. Tüm bu nedenlerle kadın hakları, insan haklarıdır. Ve kadına yönelik şiddet insan hakları ihlalidir ve suçtur diyoruz.
“Birleşmiş Milletler Türkiye Kadın Birimi yakın partner şiddetine hayır kampanyasını başlattı. Kampanya yakın partner şiddetinin ne olduğu, bunun nasıl fark edileceği ve fark edildiğinde nerelere başvurulabileceği konusunda insanları bir farkındalığa ulaştırmayı amaçlıyor.
“Şiddet deyince birçoklarının aklına sadece fiziksel şiddet geliyor ama maalesef ki şiddet sadece fiziksel şiddetten ibaret değil. Peki yakın partner şiddeti nedir? Eski ya da şu anda birlikte olunan partnerin veya eşin uyguladığı bir şiddet türü. Bu şiddet tanımın içine bir ilişkide yaşanan ekonomik, dijital, fiziksel, cinsel taciz ve ısrarlı takip giriyor.”
“Kadınlar ilişkilerinde güvende değil”
UN Women Türkiye Ülke Direktörü Asya Varbanova ise kadın hakları alanında yaşanan gerilemeye dikkat çekti:
“Bugün düzenlediğimiz bu önemli etkinliğimizin odaklandığı nokta ve teması yakın partner şiddeti. Çünkü kadınlar ilişkilerinde yakın partner şiddetine maruz kalıyorlar ve bu ilişkiler kadınlar için güvenli değil. Kadın cinayetleri de bu durumun sonucu olarak karşımıza çıkıyor.
“Yakın zamanda yayımladığımız yeni raporumuzda bu konuyla ilgili verileri görebilirsiniz. Dünyada ortalama beş kadın ya da kız çocuğu kendi ailesinden biri tarafından öldürülüyor.Ve bu bahsettiğimiz bu ölümler kaçınılmaz değil. O yüzden bu noktada güçlerimizi birleştirmemiz son derece önemli.
“Hepimiz kadınların hakları alanında elde edilen tüm bu kazanımların yitirilmesine ya da sürecin geriye gitmesine karşı koymalıyız. Kadın hareketinin sesini daha da yükseltelim.”
“Kadın hareketinin önünde en büyük engel mevzuat”
Birleşmiş Milletler Türkiye Mukim Koordinatörü Alvaro Rodriguez kadın hareketinin engellere rağmen çok güçlü bir şekilde ilerlediğini belirtti:
“Kadın hareketi gerçekten çok ciddi bir şekilde sesini duyurarak ve gücünü arttırarak yoluna devam ediyor. Elbette birtakım engeller, bizi geriye çeken birtakım faktörler var. Çoğunlukla mevzuat anlamında birtakım engeller, zorluklar ve davranışsal anlamda karşımıza çıkan sorunlar var. Ama sadece burayla da kısıtlı değil.
"Bu durum dünyanın her yerinde karşımıza çıkıyor. Dolayısıyla şu durum aslında bizlere biraz da şunu gösteriyor. Demek ki kadın hareketi bir şeyleri doğru yapıyor. Ve tam da aslında bu engellere karşı gelebilmek ve bunlara karşı eylem gösterebilmek için daha da kuvvetli bir biçimde ilerlemeye devam etmeliyiz.”
Lansman kadın örgütleri temsilcilerinin sahnede “SheSaidNo” demesi ve yakın partner şiddetine dikkat çekmesiyle devam etti. Daha sonra ise “SheSaidNo” pankartlarının kadınlar tarafından boyanmasıyla sona erdi. (ED/EMK)