"Evde çalışan kadınları çoğu dışarıdan sigortalı oluyordu ve eşlerinin sağlık sigortasından faydalanıyordu. Şimdi Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası (SSGSS) tasarısıyla ayrıca sağlık primi ödemeleri isteniyor. Yani ya fazladan prim ödeyecekler, ya da emeklilik haklarını tamamen kaybedecekler."
Sivil toplum ve meslek örgütlerinin oluşturduğu Herkese Sağlık, Güvenli Gelecek Platformu'nun dün Kadıköy'de düzenlediği mitinge katılan feminist kadınlardan Serap Güre, sosyal güvenlik reformundan kadınların özellikle olumsuz etkileneceğini söyledi.
Altıyol'da yapılması planlanan miting polisin engellemesi nedeniyle İskele Meydanı'nda gerçekleşti. Yaklaşık bin kişinin katıldığı eylemde sol-sosyalist gruplar da yer aldı. Eylemde "sendikalar göreve, genel greve", "sağlık hakkı satılamaz", "yaşasın iş, emek, özgürlük mücadelemiz" sloganları atıldı.
Tasarının getirdikleri
Basın açıklamasını okuyan İstanbul Tabip Odası'ndan (İTO) Nazmi Algan "Yasalaştığında halen çalışan ya da işsiz olan herkesin çalışma, emeklilik ve sağlık hakkını kısıtlayacak olan bu tasarı çalışma yaşamına yeni girecek gençler için tam bir saldırı niteliğinde" dedi.
Algan konuşmasında şu noktalara dikkat çekti:
- Emeklilik yaşı kadın ve erkek için 65'e, prim gün sayısı 9 bine çıkarılacak.
- Emekli maaşları yüze 23-33 düşecek. Çalışan emeklilerin maaşları kesilecek.
- Aylık geliri 139,6 YTL'den fazla olan herkes sağlık sigortası primi ödeyecek. Bütün sağlık hizmetleri paralı olacak.
- Primi ödemeyenler sağlık hizmeti alamayacak.
Kadınların talepleri
Algan yasa tasarısının kadınların hem ev hem de işte çalıştığı düşünülerek düzenlenmesini istedi; kadınlar lehine pozitif ayrımcılık getirilmesini talep etti.
Eylemede bildiri dağıtan kadınlar da taleplerini şöyle sıraladı:
- Ev işleri ve bakım hizmetleri erkekler ve devlet tarafından eşit olarak paylaşılana dek yılda 180 gün fiili hizmet zammı. Bunun kadın istihdamı önünde engel sayılmaması için 10'dan fazla işçi çalıştıran işyerlerinde yüzde 40 kadın kotası getirilmeli.
- Ücretli çalışmayan kadınlar için kocalarına ve babalarına bağlı olmadan ücretsiz sağlık güvencesi ve emeklilik hakkı.
- Ücretsiz ve geçici tarım işçileri, gündelikçi kadınlar sigorta kapsamına alınmalı. Tüm ücretli çalışanlar için çalışma saatleri kısaltılmalı.
- Emzirme yardımı tasarının ilk halindeki gibi, ücretin 1/3'ü oranında verilmeli.
- Kadın-erkek çalışan ayrımı yapılmadan, 100'den fazla işçi çalıştıran işyerlerinde kreş açılmalı; daha az işçi çalıştıranlar mahalle kreşlerini çalıştırdığı işçi oranında finanse etmeli.
Levent'te polis şiddeti
Yüzlerce Çevik Kuvvet ve polisin izlediği Kadıköy'deki eylem, basın açıklamasının ardından öğle saatlerinde dağıldı.
Öte yandan Algan, sivil polislerin Cuma akşamı Levent'te platformun hazırladığı bildirileri dağıtan altı kişiyi şiddet uygulayarak gözaltına aldığını söyledi.
Gözaltına alınanların dördünün üyeleri olduğunu belirten İstanbul Halkevleri başkanı Oya Ersoy da yaptığı açıklamada polisin gözaltına aldığı insanlara Gültepe Karakolu'nda da şiddet uyguladığını belirtti. (EÜ/TK)