49 kadın kurum ve kuruluşu dokunulmazlığın kaldırılmasına dair kanun değişikliğine hayır dediklerini duyurdu.
Kadın kurum ve kuruluşları ortak açıklamalarında “Biz kadınlar yasama dokunulmazlığını, yaşama dokunmanın bir biçimi olarak ele alıyoruz” dedi.
"Darbe süreci"
Açıklamada öne çıkan ifadeler şöyle:
* Yasama dokunulmazlığı her şeyden önce seçilmiş siyasetçilerin söz söylemesini ve düşünce açıklamasını güvence altına almayı amaçlayan bir haktır. Bu hak sadece parlamenterlere ait olmaktan öte onları seçerek meclise gönderen halka aittir.
* Ancak AKP hükümeti “halka rağmen halk için” anlayışı ile hareket etmekte halkın, talepleri, öncelikleri ve hassasiyetlerini görmezden gelerek yok sayıyor.
* Kürt kadınları AKP Hükümeti’nin İmralı Cezaevi’nde Abdullah Öcalan’a tecrit içerisinde tecrit uygulayarak başlattığı darbe sürecine “Hayır” diyor.
* Kürt Sorunu’nun Demokratik ve Barışçıl Çözümü ve Türkiye’nin Demokratikleşmesi için her alanda mücadele eden HDP’nin, “Dokunulmazlıkların Kaldırılması” kisvesi altında, parlamentodan tasfiye edilmek istenmesi ile İmralı Cezaevi’nde başlatılan darbe süreci tırmandırılıyor.
"Kadın hareketinin kazanımları tasfiye edilmek isteniyor"
* AKP hükümeti evde, sokakta okulda, iş yerinde, gözaltında, cezaevinde uyguladığı şiddet politikalarını Meclis’e kadar taşıdı. Özellikle kadın vekiller hedef alınarak hemen her gün cinsiyetçi söylemlerin ve erkek egemen anlayışın boy gösterdiği Meclis’te kadınların iradesinin ve sözünün yansımadığı bir siyasi ortam oluşturulmaya çalışılıyor.
* Dokunulmazlıkları kaldırmaya çalışan AKP, aynı zamanda kadın hareketinin tarihsel kazanımlarını ve özgür kadın mücadelesini tasfiye etmeyi amaçlıyor.
* Kadınların öz yönetimini inşa edemediği, sözünün ve eyleminin olmadığı yerde tek adam diktatörlüğü olacaktır.
* Biz kadınlar yasama dokunulmazlığını, yaşama dokunmanın bir biçimi olarak ele alıyoruz.
* Özgürlük çizgisinde ısrarcı olan biz kadınlar bu saldırı ve tasfiye konseptine karşı diyoruz ki; erkek devlet zulme soyunduğunda, bizler direniş giyiniriz. Çünkü direnişin özgürlükte bir yol alış olduğunu kendi mücadele tarihimizden biliyoruz.
* Yaşamıma, kentime, kültürüme, geçmişime, geleceğime, bedenime ve cenazeme dokunursan, öz örgütlülükle ve öz savunmayla demokratik temelde direneceğim diyoruz.
İmzacılar:
DTK Kadın Meclisi, DBP Kadın Meclisi, 363 DBP’li Kadın Belediye Meclis Üyeleri, 97 DBP’li Kadın Belediye Eş Başkanı, DİSK Amed Kadın Komisyonu, Diyarbakır TMMOB İKK Kadın Komisyonu, Diyarbakır TTB Kadın Komisyonu, Diyarbakır Büyükşehir Tiyatrosu Kadın Sanatçıları, Mezopotamya Kültür Merkezleri Kadın Sanatçıları, Kürt Yazarlar Derneği Kadın Yazarları, Barış Anneleri , Sosın Kadın Danışma Merkezi , Rojin Yaşam Merkezi, Kadın Yaşam Evi Bitlis Belediyesi, Zahide Danışmanlık Merkezi , Silav Zinarin Kadın Danışmanlık Merkezi, Siti U Zin Kadın Merkezi , Doğubeyazıt Kadın Polit. Müd. , İştar Kadın Merkezi, Peljin Kadın Merkezi , Nuda Kadın Merkezi, Kadın Yaşam Derneği, Selis Kadın Derneği, Gökkuşağı Kadın Merkezi , Kardelen Kadın Merkezi, Kardelen Kadın Evi, Ceren Kadın Danışmanlık Merkezi, Ceren Kadın Derneği, Amida Kadın Derneği , Selis Kadın Derneği, Kadın Akademisi, Ergani Selis Kadın Derneği, Nujiyan Kadın Merkezi, Nujin Kadın Merkezi, Jinwar Kadın Merkezi, Meya Kadın Merkezi, Hani Kadın Merkezi , Dicle Kadın Merkezi, Kızıltepe Kadın Kooperatifi, Nusaybin Kadın Kooperatifi , EPİ-DEM, Kadın Kooperatifi (Bikad-Koop), Bağlar Kadın Kooperatifi, Umut Işığı Kadın Kooperatifi, Xwasor Kadın Kooperatifi , DİKASUM, Silopi Kadın Akademisi Derneği, Diyarbakır Kadın Akademisi Derneği, Van Kadın Akademisi Derneği. (BK)