Adana, Ankara, Antalya, Çanakkale, Bursa, Diyarbakır, İstanbul, İzmir, Van, Lice, Dersim, Doğu Beyazıt, Ceylanpınar ve Behdinan Metina Bölgesi'nde dolaştılar, konuştular, dinlediler, gözlediler.
Kadın grupları, örgütleri, iller ve ilçelerde Kent Konseyleri, Kadın Meclisleri, hak örgütleri, sendikalardan kadınlar, evde ve dışarıda çalışan kadınlar, Kürt olanlar, olmayanlar, göç edenler etmeyenler, KCK'nin kadın bileşeni Koma Jinen Bilind (KJB), Mayıs 2013'teki ilk çekilen PKK'lilerden kadın gerillalalar, Mecliste Adalet ve Kalkınma Partisi, Barış ve demokrasi Partisi ve Cumhuriyet Halk Partisi'nden kadın milletvekilleri de görüştükleri arasında yer aldı.
Kadınların eşit katılımı
Dünya'da barış sürecinde kadın katılımının etkilerine baktılar, esas olarak Birleşmiş Milletler'in barış süreçlerinde kadın katılımına ilişkin 1325, 2013'te de kadın katılımının hayatini daha güçlü kılan 2122 sayılı kararlarını ışığında deneyimleri incelediler.
Barış İçin Kadın Girişimi (BİKG) Cezayir Toplantı salonunda habercilerle Ocak 2013-Ocak 2014 döneminde yaşadıklarını, tanıklıklarını, gözlemlerini, tesbitlerini “Çözüm Süreci Raporu”yla paylaştı.
BİGK öncelikle hükümeti kadınları merkezine alan bir ulusal çözüm planı yapmaya ve barışın inşası sürecinde kadınların eşit katılımını sağlayacak düzenlemeleri hayata geçirmeye davet ediyor.
Mekanizmalar gerekiyor
Sinemacı Melek Ulagay Taylan ve Sosyalist Feminist Kolektif'ten Kamile Dinçsoy'un seslendirdiği 54 sayfalık raporun özeti kadınları yer almadığı sürecin sorunlu yapısının altının çizerek özellikle üç noktaya dikkat çekiyor.
* Barış süreci toplumsal mutabakatın yeniden şekillendiği süreçlerdir,
* Toplumun tüm kesimlerinin sürece katılımı kalıcı ve sürdürülebilir barış için şarttır,
* Kadınlar barış süreçlerinde savaşın yaralarının sarılmasıyla tazmin ve telafi mekanızmalarının oluşmasın yoğunlaşıp, egemenlik paylaşımında değil.
Öneriler
BİKG cinsiyet merkezli insani güvenlik reformu ve toplumsal cinsiyet odaklı bir bakışla BM 1325 uyarınca önerilerini sıralıyor.
* Özgürlükçü bir anayasa
* Savaştan kaynaklı zararların kadınları eşit hak sahibi kabul edecek şekilde telafi edilmesi,
* Kürdistan'da güvenlik güçlerinin azaltılması,
* Kalekol yapımlarının durdurulması,
* Savaş suçlularının yargılanması, hakikatlerin ortaya çıkarılması,
Sokak, sokak..
BİGK öncelikle raporu Kürtçe, İngilizce ve Fransızca'ya çevirmeyi planlıyor.
Kadınlar çok sayıda kadının konuştuğu, soruları yanıtladığı toplantıda özellikle barışın evden sokağa her yerde konuşulması ve tartışılmasının önemi üzerinde durdu, 2014 için sokak sokak dolaşacaklarını açıkladılar.
Kadınlar dünyadaki barış süreçlerindeki örneklerin de gösterdiği üzere kadınların bütün bir sürece katılımı için mücadele etmek ve müzakere süreçlerinde esas ve belirleyici unsur olmayı amaçlıyorlar; Çünkü kalıcı ve cinsiyetçi olmayan barışı sağlamanın başka yolu yok, diyorlar. (PÇ/NV)
BİKG Çözüm Süreci raporu açıklaması için tıklayınız.