Kadınlar, masadaki tüm taraflardan, "anayasadan yasalara; politikadan ekonomi, istihdam, güvenlik ve askersizleştirmeye; aile içi ilişkilerden medya ve eğitime dek yaşamın her alanına toplumsal cinsiyet perspektifi getirmelerini" istediler.
Adadaki çözümün yalnızca iki toplumun insan haklarını ve toplumlararası dengeyi değil, cinsiyetler arası eşitliği de gözetmesi gerektiğini vurgulayan kadınlar, çözüm sonrası sorunların çözümünde aktif rol oynamaya kararlı olduklarını da vurguladılar.
Taleplerini ve önerilerini taraflara ilettiler
Kadınlar, çalışmalarını Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Kofi Annan'a, BM Kıbrıs Özel Temsilcisi Alvaro de Soto'ya, Avrupa Birliği'nin (AB) Genişlemeden Sorumlu Üyesi Günther Verheugen'e, AB'nin Kıbrıs Büyükelçisi Van der Meer'e, Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) Kıbrıs Özel Temsilcisi Thomas Weston'a, İngiltere, Yunanistan ve Türkiye temsilciliklerine, Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Tasos Papadopulos'a, Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'a ve Başbakan Mehmet Ali Talat'a gönderdiler.
Bölünmüşlüğü Aşan Eller Örgütü'nün Kıbrıslıtürk ve Kıbrıslırum üyeleri, AB Büyükelçisi Van der Meer'le görüşerek, Verheugen'e iletilmek üzere çalışmalarını sundular.
Atölye çalışmalarının sonucu
Kıbrıs'ın, 2001'den bu yana faaliyet gösteren, tek ortak kadın örgütü "Bölünmüşlüğü Aşan Eller"in "Çözüm Sonrası Kıbrıs İçin Eşitlik Perspektifi" çalışması, örgütün üç atölye çalışması sonucunda şekillendi.
Kadınlar, çalışmalarının sonuçlarını, 7 Mart 2004'te Intercollege'te uluslar arası bir konferansta akademisyenlere ve aktivistlere sundular. (BB/YS)