Avrupa Komisyonu, Avrupa'nın büyük şirketlerinde kadınların yükselmelerini engelleyen "cam tavan"ın kırılması için bir tavsiye kararı yayımladı. Komisyon, küçük ve orta boy işletmeler hariç tüm şirketlerin karar mekanizmalarında kadın oranının yüzde 40'a çıkarılması için bir düzenleme yapılmasını önerdi.
Türkiye'deki durumu bianet'e değerlendiren KAGİDER Başkanı Gülden Türktan, "Ülke siyasetimizi, ekonomimizi ve toplumsal yapıyı şekillendiren bu kurumların yönetiminde yok denecek kadar az sayıda kadın olması önemli bir sorun" diye konuştu.
Avrupa'da yöneticilerin yüzde 91'i erkek
Mevcut durumda, Avrupa'daki şirketlerin danışma kurulu üyelerinin yüzde 85'i erkeklerden yüzde 15'i kadınlardan; yönetim kurulu üyelerinin yüzde 91,1'i erkeklerden yüzde 8,9'u kadınlardan oluşuyor.
2003'ten beri, karar mekanizmalarında yer alan kadınların oranındaki artış ise senede sadece yüzde 0,6. Bu hızla giderse, şirketlerin öngörülen kotaya kendiliklerinden ulaşması 40 sene kadar sürecek.
Komisyonun önerisinin Avrupa Birliği'nde kayıtlı beş bin civarı şirkette uygulanması bekleniyor.
Avrupa Komisyonu Başkanı José Manuel Barroso, Komisyonun kota önerisinin Avrupa Parlementosu'nun şirket yönetimlerinde cinsiyet eşitliği çağrısına cevap verdiğini söylerken, "Bu öneriyle, Avrupa'daki büyük ölçekli şirketlerin ekonomik kararlar alırken cinsiyet eşitliği konusunda ne kadar ciddi olduklarını göstermesini istiyoruz. Üçte biri kadınlardan oluşan Avrupa Komisyonu, üyeleri arasında kadınların sayısını ciddi anlamda arttırdı" diye konuştu.
Türkiye kadın CEO oranında dünya ikincisi
Türktan ise bir taraftan Türkiye'de hem kamu hem özel sektörde karar mekanizmalarında kadınların azlığına dikkat çekti, diğer taraftan kadın CEO oranında Türkiye'nin dünyada ikinci sırada yer aldığını belirtti.
"CEO pozisyonundaki kadın oranında dünya ortalaması yüzde 5'in altında iken, Türkiye'de aynı oran yüzde 12. Bu oranla Türkiye dünyada ilk beş ülke arasına giriyor. Dünya çapında kadın CEO oranlarında birinci sırada ise yüzde 13'lük oranıyla Finlandiya bulunuyor."
TİSK'in (Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu) 2009 verilerine göre, yönetim mekanizmalarında kadınlarla ilgili diğer veriler şöyle:
* Üst düzey yöneticilerin (genel müdür düzeyi) yüzde 23'ü kadın, yüzde 77'si erkek.
* Orta düzey yöneticilerin (müdür düzeyi) yüzde 22'si kadın yüzde 78'i erkek.
* Alt düzey yöneticilerin (şef düzeyi) yüzde 21'i kadın, yüzde 79'u erkek.
* Üst düzey yönetici kadın oranı özelde yüzde 22,8 iken, devlette yüzde 6,8.
KAGİDER'den Fırsat Eşitliği Sertifikası
Türktan, iş yaşamında kadınların önündeki görünmez engelleri tespit etmek ve ayrımcılıkla mücadele etmek için mevcut durumun fotoğrafını çekmenin önemine dikkat çekerken, Sabancı Üniversitesi'yle yürütülen "Yönetim Kurullarında Kadın" çalışması kapsamında yapılan araştırma sonuçlarının önümüzdeki günlerde açıklanacağını belirtti.
"Türkiye'de siyasetten ekonomiye, seçimle veya atama ile gelinen pozisyonlarda kadının varlığı son derece kısıtlı. Oysaki karar alma ve yönetim pozisyonlarında kadının varlığı, kadın erkek eşitliğinin sağlanması için kilit önem taşıyor. Bu sebeple biz KAGİDER olarak, Fırsat Eşitliği Modeli'ni (FEM) geliştirdik. Kurumları farklı başlıklar altında, kadın erkek oranları ve eşitlikçi prosedürlerine bakarak inceliyor, başarılı kurumlara Fırsat Eşitliği Sertifikası veriyoruz. Şu ana kadar 12 firma bu sertifikayı aldı, sırada yeni firmalar var. Kamuda FEM için ise Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile bir protokol imzaladık." (ÇT)