Birleşmiş Milletler Kadının Statüsü Üzerine Komisyon'un (CSW) 52. toplantısı 25 Şubat-7 Mart arasında New York'ta yapılacak.
Toplantının ana tartışma başlığı "kadının güçlendirilmesi ve toplumsal cinsiyet eşitliği için kaynak yaratmak".
Ayrıca "iklim değişikliği üzerine toplumsal cinsiyet odaklı bakış açıları" da uzmanların katılımıyla gündeme gelecek.
2004'teki 48. toplantıda tartışılan ve bir dizi karar çıkarılan "çatışma çözümü ve barış inşasında kadınların eşit katılımı" konusunda da bugüne kadar yapılan çalışmalar değerlendirilecek.
Geçen yıl STK'ler heyete alınmamıştı
BM Ekonomik ve Sosyal Konsey'in (ECOSOC) altında bulunan Komisyon, kadınların ilerlemesi ve kadın-erkek eşitliği üzerine küresel ölçekte politika üreten ana gövdeyi oluşturuyor.
Komisyon'u, coğrafi eşitlik gözetilerek seçilen 45 üye devletten gelen temsilciler oluşturuyor. Türkiye, 2011'e kadar komisyon üyesi. Ayrıca kayıt olan sivil toplum temsilcileri de toplantılara katılıyor.
Önceki yıl resmi heyete alınmayan kadın örgütü temsilcileri Bakan Nimet Çubukçu'ya tepki göstermişti.
Taslak bildirge
Önümüzdeki günlerde başlayacak toplantının taslak sonuç metni yayınlandı. Taslak metinde yer alan konular özetle şöyle:
- Pekin Deklarasyonu ve BM Genel Kurulu'nun kararlarına atıfla, hükümetlerin bütçe oluştururken ve kaynak dağılımı sırasında toplumsal cinsiyet eşitliğini odağa alan bir yaklaşımı hayata geçirmesi gerekli. Bunun için her düzeyde, şeffaf ve sivil toplumu da işin içine katan mekanizmalar oluşturulmalı.
- Kadın katılımının ekonomik gelişme, üretkenlik ve verimlilik artışına yol açtığına dair somut kanıtlara rağmen, toplumsal cinsiyet odaklı kaynak dağılımı konusunda sistematik çalışmalar yapılmıyor. Oluşturulan mekanizmalar finansal ve insani kaynak eksikliği nedeniyle işlemiyor.
- Maliye ve planlama yetkilileri toplumsal cinsiyet odaklı bir kaynak dağılımı için işbirliği yapmalı. Tüm ulusal plan ve programlara toplumsal cinsiyet eşitliği öncelikli olarak girmeli.
- Bu alanda politika oluşturulabilmesi için detaylı istatistiki veri toplanmalı.
- Ticaretle ilgili karar mekanizmalarında kadınların aktif katılımı sağlanmalı. İstihdam ve iş politikalarında toplumsal cinsiyet odaklı düzenlemelere gidilmeli.(EÜ)