Geçen hafta sonu, sivil toplum örgütü temsilcilerinin de katıldığı toplantıda konuşan Zozan Özgökçe bilgi edinme hakkının vazgeçilmez bir insan hakkı olduğunu vurguladı; "Bu hakla demokratik bir toplum ideali olan bireyler ve sivil toplum kurumları olarak, artık bizler de merkezi ve yerel idarelerden hesap sorabileceğiz. Onları denetleyebileceğiz" dedi.
Özgökçe, yasadaki eksikliklerin ve boşlukların toplumsal taleplere cevap verecek şekilde doldurulmasında bu hakkın kullanımının yaygınlaşmasının ve etkinleştirilmesinin büyük rol oynayacağını söyledi.
İlk başvurular
Van Ticaret Borsası toplantı salonunda yapılan toplantıya yaklaşık 50 kişi katıldı. Toplantı sonunda katılımcılarla birlikte ilk uygulamalar yapıldı.
İçişleri Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı'na İnternet üzerinden bilgi edinme başvurusu yapıldı. Yapılan başvurularda kadın intiharları ve F tipi cezaevleri ile ilgili çeşitli sorular soruldu.
Özgökçe, Bilgi Edindirme Hakkı Yasası'na göre, İçişleri ve Adalet Bakanlıklarının bu soruları 15 iş günü içinde yanıtlaması gerektiğini söyledi. Toplantı sırasında yapılan ilk uygulamaya gelen yanıtlar üzerine, yasal hakların sonuna kadar kullanılacağı belirtildi.
VAKAD, bilgi edinme hakkının kullanımı için perşembe ve cuma günleri, 13:00- 15:00 saatleri arasında dernek merkezinde hizmet verileceğini açıkladı.
Bilgi Edinme Hakkı Kanunu nedir?
4982 sayılı yasa, Nisan 2004'ten bu yana yürürlükte. Tüm kamu kurum ve kuruluşları ve kamu kurumu niteliğinde olan meslek odaları, yazılı, görsel ve işitsel bilgi ve belgeleri, talep eden birey ve tüzel kişilere başvuru yaptıkları takdirde vermekle yükümlüdür.
Bu bilgi ve belgelere ulaşmak için İnternet üzerinden, faksla, posta yoluyla veya bizzat başvuru yapabilirsiniz.
Kamu kurum ve kuruluşları başvurularınıza 15 iş günü içinde cevap vermekle yükümlü.
İstediğiniz bilgi veya belge başka bir kurumda bulunuyor ise, sizi bu kuruma yönlendirmeleri, İstediğiniz bilgi ve belge kapsam dışında ise size bunun bildirilmesi de gerekiyor.
Verilen yanıtlar sizi tatmin etmediyse Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu'na başvurabilirsiniz.
Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu kararına da itiraz hakkınız var. Bu durumda adli yargıya gidebilirsiniz. (AD)