Ortadoğu'da süre giden şiddetin özellikle kadın ve çocuklar üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekmek için kadınların bir araya geldiği bisiklet turu "Kadınları Takip Et-Kadınlar Barış İçin Pedal Çeviriyor" (Follow the Women) bu yıl 2-15 Mayıs'ta yapılacak.
Organizasyonun Türkiye koordinatörü Taçlan Topal'la söyleştik...
Follow The Woman'ın hikayesi nedir?
Aslında ilk Follow the Women bisiklet turu 2004'te yapılmış olmasına rağmen temelleri çok daha önceden atılmıştı.Turun fikir annesi, Detta Regan, gerek Ortadogu'da gerek Avrupa'da birçok gençlik projesinde yer almış bir Britanyalı kadın. Ortadoğu'da gerçekleştirmiş olduğu projeler esnasında bölge kadınını yakından tanıma fırsatını bulmuş ve bölgedeki mevcut çatışma ortamından en fazla kadınların ve çocukların etkilendiğini ancak en az onların söz sahibi olduğunu gözlemlemiş. Detta'nın bir hayali olarak başlayan proje çok geniş kitlelere ulaşan bir hareket haline gelmiş durumda.
Türkiye'den bu yıl kaç kadın katılıyor? Katılan kadınların ortak noktası nedir?
Türkiye 2004'ten beri projeye katılıyor.. Geçen senelerde ortalama 10 civarında kadın katılımcı yer aldı, bu yıl bu sayı 23'e ulaştı. Katılan kadınların tek ortak noktası barışa gönül vermiş olmaları. Katılımcılardan bazıları öğrenci bazıları kendi işlerini yapan profesyonel kadınlar Yaş grubu ve meslek grubu gibi sınırlamamız yok. Herkes elinden geldiği ölçüde projenin başarılı olması için çalışıyor.
Daha önceki turlarda yolculuk nasıl geçti?
Daha onceki senelerde ilk başta bölgeyi tanımamanın getirdiği tereddütlerle başlayan turumuz, ilerleyen günlerde bölge halkının desteği ve bisiklete beraber bindiğimiz diğer ülkelerden gelen arkadaşlarımızla iletişimimiz neticesinde son derece keyifli ve bir o kadar da duygusal bir tura dönüştü. Geçtiğimiz şehirlerde yerel halk bizi başımızdan gül yaprakları dökerek karşıladı. Bölge insanı orada onlar adına bulunduğumuzun farkında ve çabamızı takdir ediyor, bize sonuna kadar destek veriyor. Bölge halkının yanı sıra yanyana pedal çevirdiğimiz diger kadınlardan da çok şey öğrendik. Herkes günlük hayatını kısa süreliğine de olsa geride bırakarak hayatında minik parantezler açtı. Din, dil, ırk ayrı olsa bile her kadının ortak birçok noktada buluştugunu ve sorunların, sevinçlerin, umutların ortak olduğunu anlıyorsunuz. Ortadoğulu kadının durumu da farklı değil. Eşinden veya babasından izin alarak projede yer alan kadınlar da, ABD, Avrupa veya Avusturalya'dan katılan kadınlar da aynı paydada birleşiyorlar. Hepimizi bir arada tutan tek güç barış.
Proje çok ciddi bir fiziksel hazırlık gerektirmiyor. Tur bir yarış değil. Herkes kendi hızında parkurlara devam ediyor. Herhangi bir aksaklığa karşı katedeceğimiz 250 km boyunca bir ambulans bize eşlik ediyor. Kimi gün çölde düz bir arazide kimi gün nisbeten daha engebeli arazide gercekleşen sürüş aynı günde en fazla 50, en az 20 kilometre yol katetmeyi gerektiriyor. Bu arada bölge insanıyla iletişimimizi arttırmak ve çevreyi daha iyi tanıyabilmek adına hiç bir bisiklete binmediğimiz bir veya iki gün de oluyor.
Kadınların Ortadoğu'da, dünyada barış eylemlerindeki rolü hakkında ne düşünüyorsunuz?
Kadınların Sadece Ortadoğu için değil barış sürecinde tüm dünyada önemli bir rolü olduğunu düşünüyoruz.. Kadın, kadın olmasının getirdigi duyarlığın yanı sıra anne olmasının getirdiği sorumlulukla da hareket ediyor. Yeni nesillerin yetistirilmesinde en onemli role sahip olan kadın önce kendisi barış sürecinde rol alarak sonra da barışa inanan nesiller yetiştirerek bir fark yaratacak. Belki bizim bu tura katılımımeızın hemen ardından Ortadoğu daha barış dolu bir yer haline gelmeyecek ancak bizim bu sürece katılmış olmamız bile bir farkındalık yaratmaya katkısı olacak.
Kadınların rotası
Bu yılki program şöyle:
Lübnan
* 2 Mayıs , Cuma. Beyrut’a varış.
* 3 Mayıs , Cumartesi. Bisikletlerin hazırlanması, (Sabra ve Şatilla mülteci kamplarına kısa bisiklet turu)
* 4 Mayıs, Pazar. Lübnan’dan Saida’ya bisikletle gidiş (40 km)
* 5 Mayıs , Pazartesi. Saida’dan Tyre’a bisikletle gidiş. Akşam Şam'a gidiş. (45 km)
Suriye
* 6 Mayıs, Salı. Şam’da bisiklete biniş. (40 km)
* 7 Mayıs, Çarşamba. Homs’da bisiklete biniş. (40 km)
* 8 Mayıs, Perşembe. Golan Tepelerinde bisiklet sürüşü. Ürdün sınırına otobüslerle ulaşım. Suriye-Ürdün sınırının bisikletle geçilmesi. Akşam Amman’a varış.
Ürdün
* 9 Mayıs, Cuma. Amman bisiklet turu. Akşam kültür sarayında ağırlanma (Ürdünlü kadınlar ve Irak ve Filistinli mültecilerle toplantı)
* 10 Mayıs, Cumartesi. Kral Hüseyin bahçelerinden Ölü Deniz’e bisiklet sürüşü.
* 11 Mayıs, Pazar. Sabah erkenden Allenby geçidine gidiş. Filistin'e geçiş.
Filistin
* 12 Mayıs, Pazartesi Batı Şeria'nım kuzeyine araçlarla ulaşım. Kontrol noktaları arasında bisiklet sürüşü.
* 13 Mayıs, Salı. Hebron ve çevresi.
* 14 Mayıs, Çarşamba. Mülteci kampları.
* 15 Mayıs, Perşembe. Sabah erkenden Ürdün’e dönüş (NZ)