"Kürt sorununda yaşanan tıkanıklığın önü kadınların da öncülük edeceği bir süreçle aşılacak."
Kadın örgütleri dün (28 Haziran), ikinci kez Ankara'da buluştular.
Demokratik Özgür Kadın Hareketi'nin (DÖKH) çağrısıyla 31 Mayıs'ta Diyarbakır'da "Söyleyecek sözümüz/ Çözümü geliştirecek gücümüz var" şiarıyla toplanan kadınlar bu kez Ankara'da eylem planı hazırladılar.
Ankara Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası'nda (Eğitim Sen) gerçekleşen buluşmaya Demokratik Toplum Partisi (DTP) Milletvekili Sebahat Tuncel de katıldı.
Buluşmada Eylül ayında geniş katılımlı bir barış konferansı düzenlenmesi kararı alındı.
"Konferansla birlikte kadınların militarizme, savaşa ve her türden cinsiyetçiliğe karşı mücadelesini güçlendirirken diğer yandan da amacımız uzun vadede örmek istediğimiz kadın barış hareketinin ilk adımlarını atmak ve kadınların barış manifestosunu oluşturmak."
Barış için nöbet tutacaklar
Kürt sorununda çözümsüzlüğü, militarizmi, savaşı kadınların özgün olarak nasıl deneyimlediği, kadın olmaktan kaynaklı ne tür olumsuz sonuçlarla karşıya kalındığı ve bu deneyimler üzerinden ne tür talepler üretileceği ise konferansta tartışılacak konular olacak.
Militarist kurumların ve onların sözcülerinin yapacağı her türlü ırkçı, şoven, savaş politikalarına karşı bizler kadınların eşitlik, kardeşlik, adalet, özgürlük ve barış taleplerini daha güçlü dile getireceğiz.
Kadınlar Buluşmasında ortaya çıkan eylem planına göre kadınlar 28 Temmuz'da Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) üyesi Seher Tümer'in mahkemesine geniş bir katılımın sağlanması konusunda ortaklaştılar.
Ayrıca Ağustos'ta, yedi bölgede her dilde kadın barış şölenlerinin düzenlenmeye, askeri operasyon bölgelerinde çadır kurarak soruna en derin yaşandığı yerde dikkat çekmek için adımların atılmasına, Ağustos ayının ilk haftasında kadınların katılımı ile bir gece "Barış için Kadınlar Nöbet Tutuyor" eylemininin düzenlenmesine karar verdiler.
Buluşmada Cinsiyetçi olmayan, demokratik, özgürlükçü bir anayasa, Kürt sorununun demokratik barışçıl çözümü için operasyonları n durdurulması, Terörle Mücadele Yasası'nın (TMY) geri çekilmesi, DÖKH bileşeni ve KESK'li kadınların serbest bırakılması talep edildi.
Tutuklu kadınlar için başlatılan kampanyada toplanan imzalar Adalet Bakanlığı, Meclis Başkanlığı ve Cumhurbaşkanlığı'na sunulacak.(EZÖ)