"Yazdıklarımız yılların birikiminden bir güne sığanlardır" diyen kadınların deneyim ve önerilerini aktardığı "Kadına Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Sözleşmesi (CEDAW) Sivil Toplum Forumu Atölye Çalışmaları" kitabı bugün basına tanıtıldı.
CEDAW Sivil Toplum Forumu'nu düzenleyen, atölye çalışmalarına katılan ve kitaba katkıda bulunan CEDAW Yürütme Kurulu, şimdi de CEDAW Komitesi'ne "gölge rapor" göndermeye hazırlanıyor. Kadınlar, "kadının eşit ve özgür insan olduğu bir dünya" istiyorlar.
Türkiye'de ayrımcılığın öyküsü
"CEDAW Sivil Toplum Forumu", Ankara'da, 18-20 Nisan 2003 tarihleri arasında gerçekleştirildi. Forum için bir araya gelen 81 ilden 453 temsilci, Türkiye'de kadına yönelik ayrımcılığı konuştu, tanıklıklarını aktardı. Bu kitap da, bu tanıklıklardan ortaya çıktı.
"Elinizde tuttuğunuz bu kitap, hepimizin. Onu birlikte ürettik" diyor CEDAW Yürütme Kurulu ve çalışmalarını şöyle anlatıyor:
"Her şey 2002 yılında bir yaz günü, üç arkadaş arasındaki bir sohbetle başladı. Bu sohbetten iki ay kadar sonra CEDAW Gölge Raporu'nun peşine düşen Ankara'daki kadın kuruluşlarının temsilcileri olarak Hazırlık Komitesi'ni kurmuş, düzenli toplantılara başlamıştık. Her Pazartesi buluşup adım adım ilerledik, 400'ü aşkın kuruluş, platform, grup ve inisiyatifle ilişki yürüttük."
Bu süreçte toplantı organizasyonu, kolaylaştırıcılık, raporlama eğitimlerinden geçen, CEDAW Başkanı Prof. Dr. Feride Acar'ın eğitimleriyle bilgilerini derinleştiren kadınlar, CEDAW Sivil Toplum Forumu için ilk davet mektuplarını 24 Aralık 2002'de gönderdiler.
Nisan 2003'te de Ankara, kadın hareketi tarihinin en büyük buluşmalarından birine sahne oldu. Buluşma, the British Council'in maddi desteğiyle gerçekleşti. Forumun ikinci gününde, toplam dokuz atölye çalışması yapıldı. Atölye çalışmasının ardından, ses kayıtları bire bir çözümlenerek, tutanaklar gözden geçirilerek kitaplaştırıldı.
CEDAW Yürütme Kurulu'nun hazırladığı "CEDAW Sivil Toplum Forumu Atölye Çalışmaları" kitabı; "Eğitim", "Ekonomi, Çalışma Hayatı ve Yoksulluk", "Evlilik, Aile İlişkileri ve Geleneksel Roller", "Kanun Önünde Eşitlik ve Yasal Düzenlemeler", "Karar Mekanizmaları ve Siyaset", "Medya", "Sağlık" ve "Şiddet ve Töre Cinayetleri" alt başlıklarıyla, geçtiğimiz hafta yayınlandı.
Hazırlık Komitesi'nin çalışmaları sürüyor
"Bu kitap bizim hayat bilgimize dayanıyor" diyor kadınlar, "Ayrımcılık, kanun önünde eşitliğe benzemez, ak kağıtta yazılı kalmaz" diye de ekliyorlar.
"Kanun önünde eşitlik olsa da biz kadınlar, erkek lehine eşitsiz dünyada fırsat eşitliğinin kendiliğinden var olmadığını yaşayarak öğrendik" diyen CEDAW Gölge Raporu Hazırlık Komitesi, bundan sonrası için planlarını da şöyle anlatıyorlar:
"Çarşamba günleri toplanıyoruz. Ocak 2005'te CEDAW Komitesi'nde konuşulacak olan 4. ve 5. Birleştirilmiş Ülke Raporu'yla birlikte Komite'nin bilgisine sunmayı planladığımız raporumuzu hazırlıyoruz. Hiçbirimiz uluslar arası süreçlerin profesyoneli değiliz; bir yandan öğreniyor, bir yandan yapıyoruz..."
Gölge Raporu, 2004 bitmeden kamuoyunun bilgisine sunmayı hedefleyen Hazırlık Komitesi'nin bir de son sözü var:
"Biz bu çalışma boyunca hep geleceği ellerimizde hissettik. Dileriz kitabı eline alan herkes böyle hisseder ve harekete geçer. Çünkü, eşit ve adil bir dünya kendiliğinden değil, ancak onu yaratırsak var olacak!" (BB)