Serbest gazeteci Ayla Önder Yolgezer grubunun eşi ölmüş bir kadını anlattığı şarkısı 'Refika'yı bianet'e böyle değerlendirdi.
"Şarkıyı iğrenç buldum. Zamk gibi bir nefret duygusu ve kadın düşmanlığı her yerine yansımış. Kendilerini dinleyen binlerce gence verdikleri mesaj bu."
"Şarkıda o kadar çok ötekileştirme var ki..."
Sosyolog Sanem Öztürk 'Refika' hakkındaki düşüncelerini şöyle açıkladı:
"Aslında Yolgezer grubunu çok severim ve bir BarışaRock gönüllüsü ve dinleyicisi olarak Yolgezer'in de festivalde yer almasından mutluyum. Bir yıl öncesine kadar Refika'nın sözlerini bilmiyordum ve hoplaya zıplaya dinliyordum. Yani Refika şarkısının müziğine bayılıyorum fakat sırf sözleri yüzünden şarkıyı dinleyemiyorum. Şarkıda o kadar çok ötekileştirme var ki tahammül edemiyorum."
"Herkes aynı duyarlılıkta olmayabiliyor"
Yolgezer grubunun sahne alacağı BarışaRock festivalinin organizatörlerinden Cihat Demirtaş'sa grup üyelerinin barış için birlikte hareket ettikleri arkadaşları olduğunu ve kendileriyle konuşacaklarını söyledi.
"Bu saatten sonra sahne programında değişiklik yapılır mı bilmiyorum. Sahneye çıkıp çıkmamalarını sağlamak yetkimde değil. Arkadaşlarla konuşup sorunu çözmeye çalışacağız. Festivalde yüzlerce insan şarkı söylüyor herkesin aynı duyarlılıkta olmasını bekleyemeyiz. Örneğin Demir Demirkan'ın da 'Kahpe' isimli bir şarkısı var."
Kadınlar Yolgezer'i duyarlı olmaya çağırıyor
Şarkının yasaklanmasına karşı olduğunu vurgulayan Önder, yasak getirilmesinin şarkının popüleritesini artıracağını söyledi.
"Zaten 'yasakçı' zihniyete karşıyım ama şarkıya karşı olanlar gidip protesto hakkını kullanmalı ve festivali protesto etmeli. Bireysel olarak grubu şiddetle kınıyorum."
Öztürk "Cinsiyetçiliğin milliyetçilikle, milliyetçiliğin savaşla, savaşın bu dünyanın düzeniyle nasıl iç içe olduğunu görmemiz yetmiyor, buna önce kendi sözümüzde alan açmamız gerekiyor; umarım Yolgezer grubu bunu yapar ve eminim yapacak" dedi.
BarışaRock neye karşı?
Festivalin İnternet sitesinde BarışaRock'ın neye karşı olduğu şöyle anlatılıyor:
"Biz dünyanın bütün sokaklarında, bütün meydanlarında, tüm o güzel şarkılarımızla Amerika Birleşik Devletleri (ABD) müdahalelerine, sendikasızlaştırmalara, paralı eğitime, cinsiyetçi baskılara, ırk ayrımcılığına, yoksulluğa, açlığa, adaletsizliğe, militarizme, özelleştirmelere, küresel iklim felaketine, milliyetçiliğe, nükleer santrallere direnenlerdeniz." (GG/EÜ)