Avukat Hülya Gülbahar, Uçan Süpürge Kadın İletişim ve Araştırma Derneği Başkanı Halime Güner ve Dernek Genel Koordinatörü Sevna Somuncuoğlu, milletvekili aday listelerine tepkili:
"Listelerde Meclis'te yüzde 50 kadın temsilini sağlayacak sayıda kadın aday yok. Üst sıralarda kadın aday yok. Kadın hareketiyle birlikte çalışan kadın adayların sayısı yok denecek kadar az."
Gülbahar'a göre, bu durum demokratik bir Meclis oluşmasını engelliyor; yeni anayasayı hazırlayacak Meclis'in meşruiyetini tartışmalı hale getiriyor.
Güner, "Parti başkanları toplumsal cinsiyet eşitliğine duyarlı olmadığı sürece gelecek seçimlerde de tablo değişmeyecek" diyor.
Somuncuoğlu ise 17 ilde 130 kadın örgütüyle yürüttükleri atölye çalışmalarında belirlenen ortak talebi hatırlatıyor: "Siyasette eşit temsil için kadın kotası uygulanmalı. Siyasi partiler yasası değişmeli."
Gülbahar: Kadının siyasete katılımı, liderlerin insafına bırakılmamalı
Kadınların tüm kampanyalarına, kamuoyundan gelen baskı ve taleplere rağmen kadın temsilinin eşit temsilin ötesinde kritik eşik olan üçte birin bile altında kalması bu konunun siyasi parti liderlerinin keyfine, oldukça yozlaştırılmış ve kirletilmiş olan siyaset ortamının insafına terk edilemeyeceğini bir kez daha gösterdi.
Acilen bir siyaset reformu yapılarak sadece kadınların değil, Kürtler, gençler, engelliler, işçiler, memurlar, köylüler, çevre hareketleri gibi toplumun tüm kesimlerinin gerek parlamentoda gerekse Türkiye'nin geleceğini biçimlendirecek anayasa yapım sürecinde yer almaları sağlanmalı.
2011 genel seçimlerinin kompozisyonu bu konunun ancak ve ancak yasal ve anayasal düzenlemelerle çözülebileceğini bir kez daha gösterdi.
Güner: Partilerin değil, parti başkanlarının seçimi
Partilerin tercih ettikleri kadınlar genellikle, hak mücadelesi yürüten kadınlar değil.
Bunun nedenlerinden biri, karar veren erkeklerin kişisel egoları, ikincisi erkeklik dürtüleri, üçüncüsü de kadın gücünü ve mücadelesini yürüten kadınlarla yan yana durmak istememeleri.
Sadece partilere kızmak yanlış. Listeler hakkında son karar verici olan erkek parti başkanları nedeniyle, sonraki ve bir sonraki seçimlerde de tablo değişmeyecektir.
Herkes seçim alanlarına çıkıp "İş istiyorum", "İl olmak istiyorum" diyecek. Bence artık alanlarda "Demokratikleşme adına kadın aday istiyorum" pankartları açılmalı. Nüfusun yarısının emeğini yok sayamazsınız.
Çuvaldızı biraz da kendimize batırmalıyız. Kadın örgütleri ortak taleplerini ayrı ayrı söyledi, iyi organize olamadı. Oysa büyük bir eylem organize edebilmeli, uluslararası baskı yaratabilmeliyiz.
Siyasi parti liderleri önce kadın örgütlerinin temsilcilerini çağırdı sonra listelerde seçilebilecek sıralara koymadı. Bu tam bir erkek çalımıydı.
Somuncuoğlu: Siyasi partiler yasası değişmeli
Kota uygulanmalı. Siyasi partiler yasası, parti tüzükleri ve yüzde 10 baraj getiren Seçim Yasası değişmeli ki, kadınlar daha rahat aday olabilsinler. Bizim de bu yasal düzenlemeleri gerçekleştirmek için daha çok çalışmamız gerek. (NV/BB)