Muğla'da dört yıl önce bir kadına tecavüz etmekle suçlanan sekiz sanığın yargılandığı davanın üçüncü duruşması Fethiye 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.
Kapalı gerçekleştirilen mahkemede daha önce sorgusu yapılamayan üç sanığın sorgusu tamamlandı. Sanıkların iki tanığı ile mağdurun tanıklarının yanısıra mağdurun annesi de dinlendi.
Mahkemede ek delillerin toplanmasıyla ilgili ara kararlar alınırken, sanıkların tutuklanması talebi reddedildi. Davanın bir sonraki duruşmasının 15 Temmuz tarihinde yapılmasına karar verildi.
İstanbul, İzmir, Ankara, Antalya, Fethiye ve Bodrum'dan gelen kadınlar, adliye önünde gün boyunca sanıkların tutuksuz yargılanmasını, Muğla Baro Başkanı Mustafa İlker Gürkan ve Genel Sekreter Leyla Bişen'in sanıkların avukatlığını üstlenmesini protesto etti.
Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Genel Başkanı Döndü Taka Çınar adliye önünde yaptığı konuşmada, KESK'in davaya müdahillik talebinin "doğrudan mağdur olmadığı" için reddedildiğini söyledi. Çınar konuşmasına şöyle devam etti:
"Anladığımız kadarıyla bugüne kadar davaya müdahil olmak isteyen pekçok kurumun müdahillik talebi reddediliyor. Ancak kadına yönelik şiddetin son dönemde artmış olması böyle davalara daha çok kişinin müdahil olmasını gerektiriyor.
"Şiddetsiz bir toplum düzeninden mahrum bırakıldığımız, mağdur olduğu için buradayız. Bizim görevimiz dayanışmayı büyütmek ve kadına yönelik şiddetin son bulduğu güne kadar mücadeleyi sürdürmek olacak."
Adliye önünde bekleyen kadınlara, Alman feminist dergisi "Krampfader" ve Almanya'daki Kassel Sığınma Evi'nden de destek mesajları geldi.
Makine Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Kadın Komisyonu üyeleri de gönderdikleri dayanışma mesajında davanın sonuna dek takipçisi olacaklarını söyledi ve sanıkların avukatlığını üstlenen Baro başkanı ve sekterini davadan çekilmeye çağırdı.
Adliye önündeki kadınlar, 15 Temmuz'da giderek daha büyük bir kalabalıkla Fethiye'ye davayı takip etmeye geleceklerini açıkladılar.(ÇT)