Kadınlar, hızlı yol alındığında sorunların beş yılda bile çözülebileceğini belirtiyor. Kadınların, öneriyle ilgili görüşleri şöyle:
Kadın Adayları Destekleme Derneği Ankara Şube Başkanı İlknur Üstün: Yerel seçimde kadın belediye başkan oranı binde 4.6'ya düştü. Afrika ülkelerinden bile gerideyiz. Siyasi partilerin antidemokratik yapıları kadınların önünde engel. Aday sayısında artış var, yani kadınlar istekli ama parti engelini aşamamak gibi sorunları var. 10 yılın kadın yılı olarak düşünülmesi, harekete geçmemiş kesimleri harekete geçirir.
Gaziantep Kadın Sorunlarını Araştırma Derneği Başkanı Prof. Dr. Zerrin Söylemez: Araştırmadaki önerilerin yaygınlaşması ve benimsenmesi gerekiyor. Japonya'da kadınlar aynı sorunu yaşamış ve 10 yılı kadınlara tahsis etmişler, olumlu sonuçlar almışlar. Türkiye'de sorunlar çok derin. 10 yıl yetmezse, 20 yıl yaparsın. Çok hızlı yol alırsanız, beş yıl bile yeter.
Mersin Üniversitesi Kadın Sorunlarını Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ayşe Özcan: Destekliyoruz. Bu, sorunlara dikkat çekilmesini sağlar, konu gündemde kalır. 1985'te de 'Kadın 10 yılı' ilan edilmişti. Katkısı çok oldu. Gelecek 10 yılın daha büyük getiriler sağlayacağını düşünüyorum. Öncelikle toplumda kadınlarla ilgili önyargılar kalkmalı. Erkeğin birincilliği anlayışı bir an önce yok olmalı.
Antalya Kadın Danışma ve Dayanışma Merkezi sorumlusu Hicran Karabudak: Hayatın yükünü kadınlar taşıyor ve siyasete zaman ayıramıyor. Zaten, kadınlar hiçbir alana fırsat eşitliğiyle başlamıyor. Kadının öncelikle dayağın kader olmadığını bilmesi lazım. Kadın, gücünün ayırdında olmalı. Öncelik de yine eğitime verilmeli.
Türk Kadınlar Birliği Aydın Şubesi Başkanı Hatice Bosnalı: Nüfusun yarısından fazlası kadın ama, karar mercilerinde yoklar. Bu durum, kanunlar ve siyasi partilerin eksikliğinden kaynaklanıyor. Seçimde kadınlar alt sıralardan aday gösteriliyor. Kimse böyle rencide olmak istemiyor. Temsil hakkımız da yarı yarıya olmalı. Kadın sorunları devletin politikası olmalı.
Çanakkale Çağdaş Kadınlar Derneği Girişimi sorumlusu Serpil Ortaç: Öneri çok harika. Öncelik eğitim olmalı. Kadınlar maalesef hep geri planda kalıyor. Bunu son seçimlerde gördük. Türkiye'de kadınlar hâlâ korku ve tedirginlik yaşıyor. Birçok kadın eşinden korktuğu için öne çıkamıyor. Bunun için kadın sorunları öncelikli hale getirilmeli ve 10 yıl içinde çözüme ulaştırılmalı.
Türk Kadınlar Birliği Tekirdağ-Malkara Şubesi Başkanı Belma Özsöy: Kadınlar önce haklarını bilmeli. Kadınları siyasette aktif göremiyoruz. Bunun ilk nedeni, ekonomik özgürlüğünün olmaması. Ayrıca, seçimlerde alt sıralarda yer verilmesi nedeniyle kadınların gururları kırılıyor. Bu sorunlar artık giderilmeli. (BB)