bianet'e tarımda kadın emeğini değerlendiren Bilge Seçkin, kadınların tarım ürünlerinin üretimi ve tüketiminde kilit rol oynadığına dikkat çekti.
Kadınların tarımda "ücretsiz aile işçisi" olarak istihdam edildiğini belirten Seçkin, "kadınların yüzde 90'ı ücretsiz işçi" dedi.
"Mülkiyet konusunda kadınlar sessiz"
Türkiye'de kadınların toprakların ne kadarına sahip olduğu konusunda net bilgilerin olmadığına işaret eden Seçkin, miras yoluyla kalan toprakların da erkekler tarafından işletildiğini, kadınların mülkiyet hakkını ellerinde bulundurmalarına karşın topraklarını kullanamadığını hatırlattı.
Buna karşın geleneksel tarım bilgisine kadınların sahip olduğunu söyleyen Seçkin, tohum saklama, tohumlama zamanı gibi kilit bilgilerin kadınlar tarafından nesilden nesle aktarıldığını açıkladı.
Seçkin, "tarımda patentleme, mülkiyet elde etme, tekeleşme politikaları karşısında kadınların geleneksel bilgiye sahip olmaları, bunu aktarmaları daha önemli hale geldi" dedi.
"Tarımın bel kemiği kadın sömürülüyor"
Abdullah Aysu da, kadınların mülkiyet konusundaki sorununa değindi, "kırsaldaki kadınlar krediye ulaşma olanaklarına karşın, üzerilerine tapu olmadığı için krediye ulaşamaz" dedi.
"Tarımın bel kemiği ve yürütücüsü kadındır" diyen Aysu buna karşın, kadının tarım eğitimine ulaşamamasının da sorun olduğunu ekledi.
Tarım Bakanlığı tarafından yürütülen eğitimlerin, köy kahvelerinde sürdüğünü, kadınlara ulaşmadığını açıklayan Aysu, kadınların bölge tarımına ilişkin kararların alındığı kooperatiflere de erkekleri aşarak üye olamadığını belirtti.
"Emeğin karşılığı ev harcaması olarak veriliyor"
Aysu kadın emeğinin karşılığını erkeklerin "ev alışverişi ile karşıladığını" söyledi.
"Kadınlar sevk ve idareyi sürdürürken, satışı gerçekleştiren erkek, kadına para vermek yerine ev ihtiyaçlarını karşılar" diyen Aysu, erkeklerin köyden kente çalışmaya gitmesinin de durumu düzeltmediğini, geri dönen erkeklerin kazanca el koyduğunu kaydetti.
"Tarım feminenleşiyor"
Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası'nın politikaları nedeniyle tarımda tahribatın arttığına işaret eden Aysu, "tarımdaki tahribat sonucunda kadınların emeği iki kat fazla sömürülüyor. Kırsaldaki kadın nüfusu yüzde 29'dan yüzde 29.2'ye yükseldi. Kırsal feminenleşiyor ama beraberinde kadının söz ve karar sahibi olamadan sömürüldüğü, eğitime, bilgiye, paraya erişemediği bir hal alıyor" dedi. (AÖ)