Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı önümüzdeki günlerde meclise sunmak üzere Kadının ve Aile Bireylerinin Şiddetten Korunması Yasası tasarısını hazırlıyor.
Bakan Fatma Şahin'in NTV'de anlattığı yasa tasarısından satır başları şöyle:
- Hukuki altyapıyı güçlendirilecek. Üç maddelik 4320 kanunu, 30 maddelik temel bir kanuna dönüştürülecek.
- Şiddet uygulayana öfke kontrolü, stresle baş etme, ciddi psikolojik sorunu varsa tedavi altına alma zorunluluğu getirilecek.
- Hem İçişleri Bankalığı, Emniyet Genel Müdürlüğü'nde hem de Adalet Bakanlığı'nda, Cumhuriyet Savcılarının kendi içinde şiddetle mücadele birimleri kurulacak.
- Kadınların barınma ihtiyacını temin edecek altyapı oluşturulacak.
- Sığınma evleri ile ilgili süreçte çocuğun okul adresinden anneye ulaşma gibi farklı yöntemlerle kadına ulaşma ve kadını orada taciz etmeye ve şiddet uygulama mekanizmalarını devam ettirmeye çalışan vakalardan yola çıkarak gizlilik maddesi güçlendirilecek.
- Fiziksel koruma ile birlikte isim değiştirme ve ya tayin/başka bir şehire yerleştirme gibi uygulamalar hayata geçirilebilecek.
- Kolluk kuvvetinin yetkisini arttırılarak, gözetim gerekirse mahkeme kararına uymuyorsa tutuklama şeklinde gerekli tedbiri alacak yasal altyapı güçlendirilecek.
- Devlet mahkeme kararıyla uzaklaştırma verdi fakat erkek buna uymuyorsa kolluk kuvvetinin gücünü arttırılırken, elektronik kelepçe gibi uygulamalara başvurulabilecek.
- Bir çağrı merkezi kurulacak. Yalnızca evde değil, sokakta da kadının yerini tespit edecek ve hemen adresini bulup kontrol edecek bir teknik takip getirilecek.
- Şiddeti gerçekleştirenlerin telefonlarının dinlenmesi de söz konusu olacak.
- Her ailenin bir aile sosyal destek uzmanı olacak.
- "Kadını ikincilleştiren kız çocuğunu küçülten, kadın erkek eşitliğini önleyen bir bakış açısı varsa" Milli Eğitim müfredatı bu açıdan incelenecek.(ÇT)