8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde Prof. Dr. Vamık Volkan'ın "Beden İmajı ve Kadın" başlıklı konferansı ve ardından verilen kokteyl ile başlayan Kongre, 11 Mart'a kadar devam edecek.
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Bölümü ve Türkiye Sosyal Psikiyatri Derneği'nin ortaklaşa düzenlediği kongre, Grand Cevahir Otel ve Kongre Merkezi'nde yapılıyor.
Kadın psikiyatrisi ayrı bir uygulama alanı olarak düşünülmeli
Düzenleyiciler, "erkek egemen bir dünyada kadına yönelik şiddet, ihmaller ve hak ihlallerinin, kadının biyolojik farklılığı göz önüne alınmaksızın yapılan ilaç araştırmalarının" ruh sağlığı uzmanlarını ayrı bir uygulama alanı olarak kadın psikiyatrisi üzerine düşünmeye yönelttiğini vurguluyor.
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Ana Bilim dalı Başkanı ve Kongre Başkanı Dr. Abdülkadir Çevik, "Kadın ruh sağlığını, yalnızca psikiyatrların ilgi alanı içinde tutmak, özellikle de ülkemiz koşullarında, pek gerçekçi bir yaklaşım olmasa gerek" dedi.
"Kadın hastalıkları ve doğum uzmanları, çocuk psikiyatrları, aile hekimleri, pratisyen hekimler, psikologlar, sosyal hizmet uzmanları ve hemşirelerin Kadın Ruh Sağlığı Kongresi'nde yer alarak çok önemli bir bütünü tamamlayacaklarını düşünüyoruz."
Ayrıca, kadının sorunları ve hakları ile ilgili kamusal kuruluşların da bu kongrede gerekli sorumlulukları üstleneceğine inandığını söyleyen Çevik, farklı kesimlerden geniş katılımın sağlandığı, verimli bir kongre gerçekleştirmeyi amaçladıklarını belirtti.
Kongrede ele alınacak ana başlıklar şöyle:
* Kadın ruh sağlığı açısından kadın hakları; Avrupa Birliği'ne giriş sürecinde Türkiye'deki durum
* Gelişimsel bir süreç ve aşama olarak anne olmak; anne olmanın kadın ruh sağlığına etkileri
* Türkiye'de Osmanlı'dan günümüze tarihsel süreç içindeki toplumda kadın ve kadın kimliği
* Kadına yönelik şiddetin kadın ve çocuk ruh sağlığına etkileri
* Toplum ve iş yaşamında kadının sorunları
* Ayrı bir uygulama alanı olarak ruhsal bozukluklarda çok yönlü tedavi yaklaşımları
* Doğum sonrası ortaya çıkan ruhsal bozukluklarda çok yönlü tedavi yaklaşımları
* Psikiyatrik hastalıklarda gebelik ve ilaç kullanımı
* İnfertilite ve Habitüel Abortuslarda psikiyatrik sorunlar
Anne olmak
Kongre'nin kapanışının ardından, 12 Mart Pazar günü, "Gelişimsel Bir Süreç ve Aşama Olarak Anne Olmak, Anne Olmanın Kadın Ruh Sağlığına Etkileri ve Annelik Donanımı" konulu panel halka açık olarak gerçekleştirilecek.
Bengi Semerci, İlgi Ertem, Abdülkadir Çevik'in konuşmacı olarak katılacakları panel, 10:30-12:30 arası izlenebilir. (GS/TK)