Eğitime katılarak eğitici unvanını alan 24 kadın, sertifikalarını İstanbul'da Armada otelde düzenlenen bir törenle aldılar. Eğitim, aile ilişkilerinden cinselliğe, kadına yönelik şiddetten örgütlenmeye, ekonomik haklara, toplumsal ciddiyete duyarlı çocuk eğitimine kadar birçok farklı alanı kapsıyor.
KİHEP Kadınların haklarıyla ilgili bilinçlenmelerini, haklarını kullanmaları ve savunmaları için gerekli becerileri edindirmeyi amaçlıyor. KİHEP Koordinatörü Evre Kaynak, programla 1995'ten bu yana 43 ilde 6 bine yakın kadına ulaşıldığını söylüyor. Kaynak'ın dikkat çektiği noktalardan biri, eğitimlerle birlikte kadınlarda yalnızca bireysel değil, örgütlü dönüşümlerin de gerçekleşmesi.
Çebi: Örgütlenerek daha iyi ses getirebildiğimizi gördük
Yeni eğiticilerden, Trabzon'dan Asuman Çebi, eğitime dair "Kadın bakış açısına tam anlamıyla bu eğitimde sahip olduk" diyor. Eğitimle birlikte kadınların örgütlenerek daha iyi ses getirebileceğini gördüklerini söyleyen Çebi, "Aslında kadın sorunu yok. Kadınlara sorun yaratılıyor. Ama üstesinden gelebilmek için haklarımızı, sorun çözmeyi, sorunları indirgemeyi gördük. Kadınların yaşadıklarını birbirine anlatmaları birbirimize güç verdi. Olumlu deneyimler de olumsuz deneyimler de" diye konuşuyor.
"Kendi duygularıma dokunmayı öğrendim"
bianet'in görüştüğü İzmit Kadın Dayanışma Vakfı'ndan (KADAV) Seda İlgöz, bu eğitimin kendinde yarattığı en büyük değişikliği "Bana kendi duygularıma dokunmayı öğretti" diyerek özetliyor.
İzmit'e dönünce eğitim grupları açmayı planlıyorlar. "Bu değişimi diğer kadınlarda görecek olmak beni heyecanlandırıyor" diyor İlgöz.
"Meğer feminizm kötü bir şey değilmiş"
Ümraniye Mustafa Kemal Mahallesi Toplum Merkezi'nden Binnaz Burcu Özatman, örgütlenmenin öneminin farkına vardığını söylüyor,"Kadın olarak bakış açım değişti. Bu eğitim güçlenmemi sağladı" diyor ve ekliyor: "Meğer feminizmle ilgili yalnızca rivayetler biliyormuşuz. Feminizmin kötü bir şey değil, tersine iyi bir şey olduğunu öğrendik."
"Kadınlar bilgiye aç"
Cemile Güvenç Sayın Hatay'dan. Hatay'da KİHEP bağlantılı bir kadın örgütünün olmadığını, döner dönmez ilk işin böyle bir örgütlenmeyi hayata geçirmek olduğunu söylüyor. Peki böyle bir potansiyel var mı Hatay'da? "Olmaz mı" diyor. "Kadının olduğu her yerde potansiyel var. Kadınlar bilgiye açlar." (TK/EZÖ)