Buffalo Üniversitesi'ndeki iki sosyolog, Erin Hatton ve Mary Nell Turner, "Objeleştirmede Eşitlik mi? Rolling Stone Kapağında Kadınlar ve Erkeklerin Cinsel Objeleştirilmesi" başlıklı bir araştırma yaptı. Rolling Stone dergisi, 1967 ve 2009 yılları arasında çıkan popüler bir müzik dergisi.
Araştırmaya göre, 1960lı yıllarda kadınlar %44 oranında cinsel obje olarak temsil edilirken, günümüzde %83 oranında cinsel obje olarak temsil ediliyor. Hatton ve Trautner, aynı durumun erkek temsili için geçerli olmadığı sonucuna ulaştılar.
Hatton neden Rolling Stone dergisini seçtiklerini şöyle açıklıyor: "Rolling Stone dergisini seçtik çünkü bu dergi popüler kültürün en güçlü dergisiydi. Direkt olarak cinsellikle ilgili değil bir müzik dergisiydi. Aynı zamanda siyaset, güncel olayları da ele alıyordu. O yüzden popüler kültürde kadın ve erkek temsillerini takip etmek için en iyi kaynaktı."
Rolling Stone dergisinin 43 yıllık yayın hayatında kapaklarında yer alan kadın ve erkek temsillerini inceleyen sosyologlar şu sonuçlara vardılar: Kadın ve erkeğin temsilleri on yıllar içinde daha cinsel objeleştirilmeye uğradı. Kadın temsilleri erkeklere göre daha fazla cinsellik içerikli olarak objeleştirildi. Fakat araştırmacılar, erkek temsillerinin değil kadın temsillerinin cinsel obje şeklinde sunulmalarındaki yoğunluğun hayret verici olduğunu söylüyor.
Kriterler
Araştırmacılar, cinsel objeleştirmeyi ölçebilmek için "cinsel objeleştirme cetveli" hazırladı. Her temsil "notlandı". Örneğin, fotoğraftaki kadın cinsellik imalı dille tasvir ediliyorsa bu temsile daha yüksek not verildi.
(0-4) puan, büyük bir bölümü cinsellik içermeyen temsiller için
(5-10) puan, cinsellik içerikli temsiller için
(11-23) puan, "yüksek düzeyde" cinsel içerikli temsiller için verildi.
Hatton, bu puanlama sonucunda 2000li yıllarda kadın temsilleri erkek temsillerine göre on kat daha fazla yüksek düzeyde cinsel objeleştirildiği sonucuna ulaştıklarını söyledi.
Bu araştırma, Sexuality and Culture dergisinin Eylül sayısında yayınlanacak. (GY)