Hürriyet gazetesinde yer alan habere göre, Karadeniz Teknik Üniversitesi'nde araştırma görevlisi olarak çalışan Hatice Yılmaz Yüksekyıldız, 13 Ocak 2011'de, evlilik soyadının iptaline ve yalnızca bekarlık soyadını kullanmasına karar verilmesi talebiyle dava açtı.
Türk Medeni Kanunu'nun 187. maddesi gereğince bekarlık soyadının yanında eşinin soyadını da kullanmak zorunda kaldığını belirten Hatice Yılmaz Yüksekyıldız, bu nedenle mesleğinde sorunlarla karşılaştığını söylüyordu.
Hatice Yılmaz Yüksekyıldız Türk Medeni Kanunu'nun 187. maddesinin, Türkiye'nin onayladığı uluslararası sözleşmelere aykırı olduğunu da vurguladı. Ayrıca davalı Ercan Yüksekyıldız da "eşinin kişilik haklarının korunmasına yönelik olarak, kendi soyadını kullanma isteğini kabul ettiğini" mahkemeye bildirdi.
Mahkeme davanın kabulü yönünde karar verdi. Gerekçeli kararda, "Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS)'ni onaylayan devletlerin, cinsiyet de dahil olmak üzere, hiçbir ayrımcılık yapılmadan herkesin hak ve özgürlüklerden yararlanmasının sağlanmasını taahhüt ettiği" anlatıldı.
Mahkeme kararında Türkiye'nin de taraf olduğu uluslararası sözleşmelere atıfta bulunuldu ve Türkiye'nin onayladığı uluslararası sözleşmeler ile ulusal yasaların aynı konuda farklı hükümler içermesi halinde uluslararası sözleşme hükümlerinin esas alınacağının Anayasa'da düzenlendiğine işaret edildi.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM)'nin bu tip davaları kabul ettiğinin bildirildiği kararda, Hatice Yılmaz' Yüksekyıldız'ın mesleki bakımdan tanınırlığı nedeniyle evlendikten sonra da önceki soyadını kullanmakta hukuki yararı olduğunun altı çizildi ve Türkiye'nin onayladığı sözleşmelerin ve bunlara bağlı ek protokollerin kadınların soyadını seçme hakkını temel hak olarak belirlediği kaydedildi. (YY)