8 Mart Dünya Kadınlar Günü sebebiyle iki fotoğraf sergisi sanatseverlerle buluşuyor. Fotoğrafmetre Derneği’nin kadın üyelerinin hazırladığı “Kadınca Kadın” sergisinde 16 kadın fotoğrafçının işleri sergilenecek. Bu yıl beşincisi düzenlenen “Erkeklik İstisnai Bir Durumdur” sergisi ile toplumsal cinsiyet rollerinin tartışan 38 iş 37 şehir 47 mekanda izleyiciyle buluşacak.
"Erkeklik İstisnai Bir Durumdur"
Dört yılda Türkiye’nin 42 farklı şehrinde 210 noktada erçekleştirilen “Erkeklik İstisnai Bir Durumdur” sergisi bu sene Toplum Gönüllüleri Vakfı, Türk Tıp Öğrencileri Uluslar arası Komitesi ve Genç Akran Ağı hayata geçiriliyor.
Fiziksel mekanların yanı sıra web sitesi üzerinden çevrimiçi izlenebilecek olan sergi Dünya Kadınlar Günü’nde kadınların toplumdaki yerine farklı bir noktadan bakıyor. Serginin koordinatörü ve kuratörü Ali Karakaş, “Erkeklik İstisnai Bir Durumdur” söylemini şöyle açıklıyor:
"Karısı rahatsızlandığında çamaşır asanların hikayesi"
“Bu roller sadece kadınları değil, erkekleri de eziyor. Erkeklerin mecbur kaldıkları maço, erkeksi yaşam şekli onların istemeden de olsa sert, otoriter, şiddet yanlısı olmalarına neden oluyor.
“Erkeklik İstisnai Bir Durumdur ortalama gündelik hayatında arkadaşlarıyla siyaset konuşan, sadece eve ekmek getiren bir erkeğin eşi rahatsızlandığında çamaşır asarken projeyi başlatan gence ilham olmasının hikayesi.
“Toplumsal erkek rollerinin dışına sadece istisnai durumlarda çıkan, yeri geldiğinde ağlayan, yeri geldiğinde yemek yapan, yeri geldiğinde temizlik yapan ama bunların kadınlara ait işler olduğunu söyleyen erkeklerin hikayesi. Peki bu işleri yaparak hayatı paylaşmaya hep istisnai durumlar mı gerekliydi?
“Aslında erkekler istisnai durumlarda erkekliklerinden vazgeçiyorlardı ve her zaman yapılmayan işleri, her zaman diyemedikleri sözleri diyebiliyorlardı. O zaman erkeklik de istisnai bir durumdur..”
“Erkeklik İstisnai Bir Durumdur” sergisini 8 Mart’tan itibaren www.erkeklikistisnaibirdurumdur.com adresinde çevrimiçi olarak ya da buradaki sergi noktalarında ziyaret edebilirsiniz.
16 Kadın Fotoğrafçıdan Kadın Hikayesi
Fotoğrafmetre Derneği’nin “Kadınca Kadın” sergisi kadın kadın fotoğrafçıların diliyle anlatılıyor. Fotoğrafçılar “‘Kadını’ yani ‘kendilerini’ nasıl gördüklerini, neler yaşadıklarını göstermek istediklerini” dile getiriyor.
Sergide Aliye Uğur, Beyhan Karakaya, Dana Orhon, Didem Lim, Füsun Akbulut, Gülbin Ünveren, Harika Gökmen Kora, Meral Kestiren, Merve Özol, Nursel Zeybek, Nurten Erdoğan, Sevda Nur Aylar Baltaoğlu, Sülen Kırgezen, Tülin Dirican, Yasemin Öztürk, Yüksel Çoşkun Türkoğlu’nın işleri yer alacak.
Ayrıca Firdevs Sayılan “İstanbul Hayal Meyal...” ve Zeynep Orhon Targaç “Geçmişten Günümüze ‘KADIN’” sunumlarıyla katkıda bulunacak.
9 Mart’ta açılacak olan sergiyle ilgili ayrıntılı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz. (EA)