(Yasa yapıcıları ikna etmek için parlamentoya giden NNEDV üyeleri)
İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi ve İstanbul Valiliği tarafından düzenlenen toplantıya katılan Aile İçi Şiddetle Mücadele Ulusal Ağı (NNEDV) Programı ve Operasyon Müdürü Rene Renick, Amerika'da kadına yönelik şiddetin boyutlarını aktardı.
İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi'nden Avukat Aydeniz Alisbah Tuskan'ın moderatörlüğünü yaptığı toplantıda konuşan Renick, dünyada kadına yönelik şiddete ilişkin bazı istatistikî bilgiler aktardı:
"Dünyada her 4 kadından 1'i şiddet görüyor. Hergün yaklaşık 3 kadın sevdikleri tarafından öldürülüyor. Hamile kadınların ölüm nedenleri arasında en başta cinayet geliyor. Şiddet mağdurlarının yüzde 85'i kadın."
"Kocanı kızdırma' diyorlardı"
20 yıldır kadına yönelik çalışmalar yürüttüğünü, anlatan Renick, "30 yıl önce polisler şikâyet eden kadına 'Kocanı kızdırma' diyordu. Ama şimdi emniyet içerisinde aile içi şiddet suçlarıyla ilgilenen özel birimler var" diye konuştu.
Aile içi şiddete kadar çok sayıda yaptığı çalışmalarla tanınan Renick, aynı zamanda Amerika'da 30 eyalette veri toplama ve demografik faaliyet raporları sunan yazılım programı Alice'in yazılımının da teknik uzmanı.
"Yasa yapıcıların eşlerini aradık"
Amerika'da kadına yönelik yürüttükleri mücadele izledikleri yolları aktaran Renick, şunları söyledi:
"Biz yasa çıkarmak istediğimizde yasa yapıcılar bize 'Kocasına her kızan kadın gider dava açar' diye karşı çıkıyorlardı. Yasa yapıcıları ikna edebilmek için tüm üyelerimiz telefonlarını kilitledi. O zaman bize ne istediğimizi sormak zorunda kaldılar. Sonra da ikna edemediklerimizin eşlerini aradık, kocalarını ikna etmelerini istedik. Şu anda 2 bin 500 tane sığınmaevimiz var."
Tuskan'ın Amerika'nın Kadına Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Yok Edilmesi Sözleşmesi'ni (CEDAW) imzalayıp imzalamadığı sorusuna ise Renick, "Amerika imzalamadı ve neden imzalamadığını da bilmiyorum. Bu beni çok hayal kırıklığına uğratan bir durum" yanıtını verdi.
Renick, konuşmasının sonunda kadın örgütlerini 'Tek Bir Ses Oluştururken' adlı 19-22 Mart 2012 tarihleri arasında Washington'da yapılacak 2. Dünya Kadın Sığınakları Konferansı'na çağırdı.
Yasalar tamam uygulama eksik
İstanbul Valiliği İnsan Hakları İl Masası Başkanı Avukat Vildan Yirmibeşoğlu, kadına yönelik şiddet ile ilgili emniyetten edindiklerini istatistikleri paylaştı:
"2007 yılında 10 bin 775, 2008 yılında 14 bin 858, 2009 yılında 22 bin 764 kadın mağdur olurken, bu yılın yalnızca 4 ayında 10 bin 282 kadın şiddet gördü" dedi.
Tuksan da şiddete uğrayan kadınlar için Kartal, Beyoğlu, Kadıköy ve Bakırköy'de avukatların ücretsiz danışmanlık hizmeti verdiği bürolar bulunduğunu belirterek, "Belediyeler de bu konuda bir bütçe ayırmıyor ya da işlerine gelmiyor. Türkiye'de yalnızca 52 tane sığınmaevi var ve bu çok yetersiz" dedi.(BT)