İskoçya'da 29 yıldır faaliyet gösteren Women's Liberation Movement (Kadın Özgürlük Hareketi) kadına yönelik şiddetin doğurduğu sonuçları yedi noktada ayrıştırdı. Hareket kadınlara yönelen şiddeti engellemeyi amaçlıyor.
Women's Liberation Movement 1973'de Edinburg ve Glasgow'da iki grup kadın tarafından, yine kadınlara yönelik fiziksel şiddet ve saldırılara çözüm geliştirmek için kuruldu.
Bu gruplar bir süre sonra kadınların uğradığı fiziksel şiddet ve saldırı hakkında tartışmaktan ziyade, bunların sonucu olarak ortaya çıkan duygusal ve düşünsel suiistimalin önemli etkilerini tanımlamaya yöneldiler.
Şiddetin sonuçları
Women's Liberation Movement'in Edinburg ve Glasgow'daki gruplarının ortak çalışmaları sonucunda kadına yönelik şiddetin doğurduğu sonuçlar aşağıdaki yedi noktada analiz edildi:
* İzolasyon: Evin içine hapsedilme, kilitlenme, aile ve arkadaşlarıyla limitli kontak kurabileme, insanlarla yüzleşme, utanç duymak ve parasız bırakılmak.
* Sakatlık-bitkinlik: Korku, uykusuzluğa zorlama, fiziksel yaralamalar.
* Aşağılama-alçaltma: Üzerine tükürülmesi, diğer insanların önünde alaya maruz kalması (çocuklar dahil), cinsel birleşmeye zorlamak, kültürel inançları ve aktiviteleriyle alay etmek.
* Tehdit etmek: Çocukları kendisinden uzaklaştırmak, şiddetten kaçan kadını bulup geri getirmek, hamileliği önleyici tedbirleri engellemek, pornografi izlemeye zorlamak.
* Önemsiz isteklere zorlamak: Belli bir zamanda yemeği hazır istemek, sadece kendi istediği programı izlemek, sadece kendi istediği yemeğin yenmesi.
* Zaman zaman hoşgörü gösterme: Pişmanlık ve sevgi gösterilerinde bulunma, hediyeler verme, diğer küçük hareketlerle (çay yapmak gibi) sözde kibarlık yapmak.
* Çarpıtılmış ve bozulmuş perspektifler: Kadının kendi kendine "bunu yapmaya hakkı var, ben hakettim, elinde değil bu oldukça normal aslında her kadın şiddet görüyor ama kimse konuşmuyor, ben de susmalıyım" diyerek kendini bastırması. (NM)