Annan'ın 139 sayfalık raporunun hazırlanmasıyla ilgili karar, BM Genel Kurulu tarafından Aralık 2003'te alınmıştı. Rapor, devlet gözetiminde, kurumlar içinde, ailede, topluluklar içinde, silahlı çatışma, mültecilik ve yerinden edilmişlik durumlarında kadına yönelik şiddetin türlerini ve nasıl ortaya konulduğunu inceliyor.
"Kadın yönelik şiddet yeterince görünür değil"
Annan "Bu şiddet suçu, ister devle veya organları, ister aile bireyleri veya yabancılar, ister kamu alanında veya özel alanda, ister barışta ister çatışma halinde işlenmiş olsun, kabul edilemez" dedi.
Çalışma, kadına yönelik şiddetin genellikle doğrudan fiziksel olmasının yanı sıra, psikolojik istismarla ve ekonomik olarak yoksun bırakmayla da geçekleştiğinin altını çiziyor.
Annan, "Kadına yönelik şiddet belirgin bir değişiklik yaratmak için gereken görünürlüğe ve öneme kavuşmuş değil" diyor.
"Kadınları şiddetten korumak devletlerin yükümlülüğü"
Devletlerin "kadınları şiddetten koruma, bu suçu işleyenleri sorumlu tutma, şiddet mağdurları için de adalet ve yardım sağlama yükümlülükleri" olduğunun altını çizen rapor, birçok öneri getiriyor.
Devletlerin bütün insan hakları sözleşmelerini onaylaması, bu önerilerin temelini oluşturuyor. Annan, ulusal düzeyde, devletlerin yeterli hizmet, mağdurların adalet sistemine erişimi ve haklarının tazmini için ilgili fonları artırmalarını da öneriyor.
Annan, uluslararası alanda da, hükümetlerararası kuruluşlara ve BM organlarına, kadına yönelik şiddetle mücadelede "daha güçlü, tutarlı ve görünür" şekilde liderlik etmelerini öneriyor. BM'nin ülkelerin kadına yönelik şiddetle ilgili veri toplamasına yardım etmedeki rolünü de vurguluyor.
HRW: BM'nin tepe düzeyi kadına şiddeti ilk kez insan hakları ihlali olarak tanıdı
Raporla ilgili açıklama yapan İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) de raporla ilgili açıklamasında, "Raporla BM'nin tepe düzeyi ilk kez kadına yönelik şiddeti devasa bir insan hakları ihlali olarak tanıdı" dedi.
Örgütün Kadın hakları Bölümü'nün yöneticisi LaShawn R. Jefferson, "Genel sekreterin çalışmasının çok basit bir mesajı var" dedi: "Kadına yönelik ne türde olursa olsun şiddet uygulayan birey suç işlemiştir. Bu şiddeti önlemek için gereken bütün yasa ve programları geliştirmeyen, fon ayırmayan ve uygulamayan bütün hükümetler uluslararası insancıl hukuku ihlal ediyorlar. Hem şiddet uygulayan birey hem de bunun olmasına izin veren hükümet sorumlu tutulmalıdır."
UNFPA: Kadın şiddet sürdükçe yoksulluk sürer
BM Nüfus Fonu (UNFPA) da Annan'ın raporunu memnuniyetle karşıladı. Örgütün yöneticisi Thoraya Ahmed Obaid basın açıklamasında, "Kadına yönelik şiddete tolerans gösterilmesine ve suç ortaklığına son vermeliyiz. Kadına yönelik şiddeti tarihe gömmedikçe yoksulluğu da tarihe gömemeyiz; kadınlara ve kız çocuklarına yönelik ayrımcılığı ve şiddeti durdurmadıkça HIV'nin yayılmasını da durduramayız" dedi. (TK)
* Kadına yönelik şiddet raporunun bölümlerine ve tam metnine ulaşmak için tıklayın.