İnsan Hakları Derneği (İHD) Başkanı Reyhan Yalçındağ, eşini kezzapla yakan erkeğin yargılandığı davada verilen mahkumiyete "kadın toplumdaki anlayışa ters hareket ettiği için erkeğin öfkesi anlaşılır" diye şerh koyan yargıcı böyle eleştirdi.
Yasalar değişti ama...
Kadına yönelik şiddetin önlenmesi konusunda 2005'te çıkarılan yeni Türk Ceza Kanunu (TCK) önemli değişiklikler getirdi.
Avukat Filiz Kerestecioğlu, eksikliklerine rağmen, yeni kanunla birlikte yapılan en önemli değişikliğin "eskiden kadın bedenini topluma, aileye ait sayan anlayışın" ortadan kalkması olduğunu söylüyor.
Bununla birlikte Kerestecioğlu, yasal düzenlemelerin de yetmediğini, yasaların nasıl yorumlandığının önemli olduğunu belirtiyor. Ayrıca, bu düzenlemelerin hayata geçirilebilmesi için bir dizi ek önleme de gerek var.
"Yargıçların yaklaşımı değişmeli"
Yalçındağ, yargıçların "gelenek ve kişisel görüşlere" atıfta bulunarak kadın lehine çıkan kararlara şerh koymasının yeni olmadığını belirtti.
Son zamanlarda olumlu kararların da çıktığına değinen Yalçındağ, "Yaklaşım meselesi, erkek egemen sistem zaman içerisinde değişecek" şeklinde konuştu.
Yalçındağ İzmir'de evli kız kardeşini başka bir erkeğe kaçtığı iddiasıyla öldüren Ömer Rençber'e müebbet hapis cezası verilmesini olumlu kararlara örnek gösterdi.
Caydırıcı kararlar çıkmadığı sürece kadına yönelik şiddetin süreceği tespitini yapan Yalçındağ "Bu suçları işleyenler uygun cezaları almazsa ölümler devam eder" yorumunu yaptı.
"Yargı kendi içinde denetim yapmalı"
Yargıçların şerh koyarken insan haklarından değil de geleneklerden yola çıkmasını Türkiye'nin hukuk sistemine ve anti-demokratik yapısına bağlayan Yalçındağ, insan haklarını gözeten hakimlerin kararlarında direndiklerinde görev yerlerinden sürüldüklerini söyledi.
Yalçındağ'a göre, Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) hakimleri demokratik kararlar verdiğinde değil de gelenekleri gözeten kararlar aldıklarında uyarırsa sorunlar çözülecek.
Olay nasıl olmuştu?
2004'te evi terk eden Zeynep Cengiz barışmaya ikna olmayınca eşi Bülent Cengiz tarafında kezzapla saldırıya uğradı. Hakkında 11 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı. Cengiz 9 yıl hapis cezasına çarptırıldı.
Sabah gazetesinin haberine göre mahkeme başkanı Ahmet Ateş karara şerh koyarak "Zeynep Cengiz'in gereken dayanışma, yardım ve özveride bulunmamasının sanıkta kızgınlık ve öfke yaratması toplumumuzda bilinen düşünce ve yaşayış tarzına göre beklenen bir durumdur" dedi. (GG/EÜ)