Yaklaşık bir ay önce taşındıkları yeni yerlerinde, kadınlar atölye çalışmaları yapacak, seminerler düzenleyecek, kurs verecek yani yaşamlarını paylaşacaklar.
Amargi, Sümerce dilinde hem kadına dönüş hem de özgürlük demek. Yasal cephede kooperatif görünmelerine karşın kendilerini "Amargi Kadın Akademisi Girişimi" olarak tanımlıyorlar. Onlara göre "Yaşam en önemli akademik faaliyet".
Sözden yazılıya... Yazılıdan tartışmaya
Amargi'de; Zuhal, Filiz ve Berivan'la tanışıyoruz önce. Filiz ve Berivan üniversite öğrencisi, okul dışındaki zamanlarını Amargi'de geçiriyorlar. Kendilerine 'feminist' demeyi tercih etmeseler de bakış açımız kadından yana 'feminist bakış açısı' diyorlar:
"Siyasetten sanata, felsefeye hep erkeğin söz söylediğini görüyoruz. Kadınlar deneyimlerini sadece sözlü olarak aktarabiliyor. Kendi durumları hakkında bilgi sahibi olsalar da, bunu yaşamlarına uygulayamıyor, engelleniyorlar.
Onların temel isteği: "Amargi' de farklı konularda tartışma alanları açarak, kendi dil ve ifade şeklimizle bilgi ve yaşam arasındaki kopukluğu yenmek."
Kadının bakış açısını öne çıkarmak
Farklı çevrelerden 17 kadın Amargi Kadın Akademisi için önce bir yer tutmuş, kendi imkanlarıyla döşemişler.
Öncelikli olarak, temelini kurmaya önem verdikleri konu, kadının kendi bakışını geliştirmeye dönük atölye çalışmaları. Atölyelerde önce konular hakkında bir okuma ve araştırma yapılıyor, ardından tartışmaya geçiliyor. Filiz Özkan, amaçlarının atölyelerde tartışılanları yazılı hale getirerek bir dergi çıkarmak olduğunu söylüyor. Atölye başlıkları şunlar:
* Kadın Tarihi
* Feminizm Tarihi
* Felsefe Tarihi
* Ev İçi Şiddet
* Seks İşçiliği
* Heteroseksizmi Tanımlamak
* Siyaset ve Hukuk Felsefesi
* Sosyal Bilimler Tarihi
* Türkiye'de Barış Hareketleri
* Semah Atölyesi.
Girişimin kurucuları, atölye çalışmaları ve seminer programını kadınların güncel sorunları ve kimliklerini tanımlamaları üzerinden yapmış.
Pınar Selek: Yaşamın kendisi akademi
Amargi' nin amacını bu kadınlardan biri olan Sosyolog Pınar Selek şöyle tanımlıyor:
" Amargi tek tek erkeklerden ve kadınlardan bağımsızlaşmış ataerkil sisteme karşı, kadınların öncülüğünde başlatılan yeni bir yaşam arayışı. Bilginin ve siyasetin toplumsal yaşama yabancılaşarak kurumsallaşmasının, ataerkilliğin bir özelliği olduğunu düşünüyoruz. Bu nedenle biz yaşamın kendisine akademi diyoruz. Bu akademide öncelikle kendimizle boğuşuyor ve yaşamlarımızı dönüştürmeye çalışıyoruz, diğer yandan ataerkilliği tüm yönleriyle çözümlemeye ve onu yıkmaya çalışan her oluşumla iç içe geçmeye çalışıyoruz."
Selek, Amargi eşcinseller ve travestilere de açık olduğunu ancak kadınların öncülüğündeki oluşumda erkeklerin sadece destek olarak yer almaları gerektiğini söylüyor.
"Kadın Akademisi Girişimi' hakkında görüştüğü tüm kadınlardan çok olumlu tepkiler aldım. İlk kiraladığımız yerde çok zorluk çektik. İki adam kapımıza dayanıp bize küfür ettiler. İçeri girmeye çalıştılar. Benim adımı söyleyerek cinsel içerikli sözler söylüyorlardı. Polisi çağırdığımızda ise kaçtılar."
Kadın Tavrını Geliştirme
Atölyelerde konuşulanların nasıl hayata geçirileceğini, kadın siyaseti yapabilmenin yollarını ise, oluşturdukları Kadın Tavrını Geliştirme İnisiyatifi arıyor. Grupta şimdilik Pınar Selek, Yeşim Başaran, Müjgan Arpat ve Amy Splenger var.
Hafta sonları düzenlenen söyleşi ve seminerlerde, atölyelerde tartışılan ve üretilenler paylaşılıyor. İlk semineri Zeynep Oral "Türk ve Yunan ilişkilerinde kadınların barış girişimi" konusunda vermiş.
Pınar Selek "Ülker Sokak" üzerine yaptığı araştırmayı Amy Spengler "Amerikalı feminist bir rock grubunu", Deniz Hakyemez de "Marksistler"i anlatmış.
40 kadın izleyici
Filiz Özkan, seminerleri 40 kadar kadının izlediğini söylüyor. Aralık ve Ocak programları şöyle:
* 16 Aralık'ta Ayşe Düzkan "Türkiye'de Feminizm"
* 23 Aralık 'ta Özgür Sevgi Giral "Kemalizm ve Feminizm: Bir örnek Afet İnan"
* 6 Ocak'ta Melek Özman: Bir Kadının Hayat Hakkı Arayışı"
Önce İstanbul sonra Anadolu
Berivan Kum, Amargi'nin gelecekteki hedeflerini şöyle anlatıyor:
"İstanbul'daki çalışmalarımızla daha çok kadına ulaşıp, belli bir birikim oluşturduktan sonra, Anadolu'daki kadınlarla da böyle bir çatı altında toplanmak için çalışmalar yapıyoruz"
Amargi'yi bulmak çok kolay. Beyoğlu Balıkpazarı'ndaki Mercan Midyecisi'nin yanındaki apartman, 3. kat.
Atölyelere ya da konferanslara katılmak serbest ve bir bedel ödemek gerekmiyor. Arkadaşlarla birlikte oturup çay içmek, kadın konulu kitapların ağırlıklı olduğu kitaplıktan yararlanmak da mümkün...
Ücretsiz okuma-yazma derslerinin yanı sıra, fotoğrafçılık, Fransızca ve İngilizce dil kurslarına da kayıtlar başlamış durumda.
Amargi'ye ulaşmak için;
Adres: Sahne Sok. No:11/5 Galatasaray/ Beyoğlu
Tel:0 212 243 23 93 / e-mail: amargi@ bust.com