Dünya edebiyatı listesinde ise hiç kadın bulunmuyor.
Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) bu yıl orta öğretim öğrencilerine tavsiye ettiği 100 eser Nazım Hikmet ve Aziz Nesin gibi müfredata giremeyen yazarların kitaplarını da içeriyor.
MEB'in listesi konusunda görüşlerini aldığımız yazar Müge İplikçi, Doç. Dr. Sibel Irzık ve araştırmacı-yazar Yaprak Zihnioğlu, kadınların hem kadın hem de yazar olarak yaşadığı sorunların ve dünyayı algılayışlarının, kendi romanlardan öğrenilmesinin önemini savunuyor.
Edebiyatçılar hep erkektir!
Müge İplikçi, "Edebiyatçılar hep erkek olarak tanımlanır. Bu düşüncenin kırılması, kadınların toplumsal cinsiyete bağlı olarak yaşadığı sorunların romanlarından da olsa öğrenilebilmesi için, kadın yazarların mutlaka okunması gerektiğini düşünüyorum" diyor.
"Suat Derviş, Peride Celal, Tezer Özlü, Sevgi Soysal gibi yazarların listede mutlaka yer alması gerekirdi. Halide Edip'in Mor Salkımlı Ev romanın listede olması, bir kadının otobiyografisi yani yaşadıklarını anlaşılması bakımından önemli."
Boğaziçi Üniversitesi Batı Dilleri ve Edebiyatı bölümünden Doç. Dr. Sibel Irzık, tavsiye kitaplar listesinin ABD ve Avrupa ülkelerinde de tartışıldığını, özellikle ABD'de bu kitapların yazarlarının beyaz, orta sınıf, erkek ABD'liler olması nedeniyle eleştirildiğini belirtiyor.
Jale Parla ile birlikte edebiyatla ve toplumsal cinsiyet ilişkisinin incelendiği makalelerden oluşan "Kadınlar Dile Düşünce"'yi derleyen Irzık tavsiye kitaplar belirlenirken yazarların üçüncü dünya ülkelerinden, farklı dillerden ve cinsel eğilimlerden olmasının ölçüt olarak alınmasını istiyor.
Kadın dilinin tanıtılması gerekir
Irzık, "MEB'in listesinin Nazım Hikmet ve Oğuz Atay gibi isimlere yer vererek çeşitlenmesini olumlu buluyorum. Listede eksikler olması doğal. Ancak kadınların da yazar olabileceği fikrinin yerleşmesi için, listede mutlaka daha fazla kadın yazar bulunmalıydı," diye konuşuyor.
Irzık'a göre, ders kitaplarında cinsiyet ayrımcılığı öğelerinin fazlalığı göz önüne alınırsa, eğitimcilerin ve akademisyenlerin, tavsiye kitaplarda kadın yazarların yer almasını tartışmaya açmalılar.
Irzık ayrıca, MEB'in tavsiye kitaplarının edebiyatla yeni tanışan öğrenciler için "iyi eser nedir, nasıl olmalı" konularında mesajlar içerdiğini, bu anlamda kadın yazarlarının dil ve konu özelliklerinin tanınması gerektiğini söylüyor.
Kadınlar Halk Fırkası ve Nezihe Muhiddin'in hayatını anlatan "Kadınsız İnkilap" kitabının yazarı Yaprak Zihnioğlu, kadınların hem yazar hem de birey olarak kabul edilmesi için mücadele veren Halide Edip Adıvar'ın kitaplarının okutulmasını önemli görüyor.
Zihnioğlu, kadınların evdeki yerlerinin dışında var olduklarının kanıtlanması için, kadın yazarların okullarda mutlaka tavsiye edilmesini istiyor. (ÖG/EÜ)