AKP'li Türkmenoğlu: Sorun uygulamada
AKP'li Konya milletvekili Ayşe Türkmenoğlu'na göre kadına yönelik şiddeti önlemekte mevzuat yeterli ancak uygulamada eksiklikler var. Türkmenoğlu bu durumu "Yasalar uygulamaya yansırken geçiş süreci yaşanıyor. Yasa uygulayıcılar, emniyet, sağlık çalışanları, mağdurlar ve mağdur edenler mevzuatı bilmiyor" diye açıkladı.
Mağdur kadının şikayetçi olması, şikayeti dikkate almayan merciler hakkında da şikayetçi olması gerektiğini söyleyen Türkmenoğlu'na göre "geçiş" sürecinin hızlanmasında yine kadınlar önemli rol oynayacak.
"Meclis'te fırsat eşitliği komisyonu kurulması için başvuruda bulunduk. Ancak gündem yoğunluğundan Genel Kurul'a ulaşmadı talebimiz. Meclis'te de bir geçiş süreci yaşanıyor."
DSP'den Ağırbaş: Düzenlemelerin sonucu denetlenmiyor
DSP İstanbul Milletvekili Jale Ağırbaş'a göre eğitim eksikliği şiddetin artmasına neden oluyor.
"Koruma altına alınan bir kadının adresini, eşi polis memurundan öğrenmişti. Başbakanlık Genelgesi yayınlandıysa, emniyet teşkilatı eğitim aldıysa niçin bu kadın öldü?"
"Uygulanabilirliği ve caydırıcı olup olmayacağı hesaplanan düzenlemeler gerekir" diyen Ağırbaş, ekledi:
"TCK'de cinsel saldırı suçlarının cezalarının artırılmasına yönelik teklifte bulundum. Bu tasarı tekliflerinin öne alınması gerekiyor. Henüz gündeme alınmadı. Meclis'te de gücünüzce bir şeyleri başarıyorsunuz."
DTP'li Tuncel: Eşitlik komisyonu yok
DTP İstanbul Milletvekili Sabahat Tuncel kadına yönelik şiddetin artmasında ekonomik krizin belirleyici olduğunu düşünüyor.
"Sorumluluğumuz öldürülen kadınların cenazelerine sahip çıkmak değil öldürülmelerini engellemek. 'Kimsenin namusu olmayacağız' kampanyasını yürütüyoruz. Amacımız kadına yönelik şiddetin vahameti hakkında farkındalık oluşturmak."
Tuncel kadınların örgütlenmelerinin şiddetle mücadelede etkili olduğunu savunuyor.
"Sadece kadın değil erkek vekillerin de gündeminde olmalı. Ama Eşitlik Bakanlığı bir kenara Eşitlik Komisyonu bile yok."
CHP'den Erbatur: Yargı caydırıcı olmalı
CHP Adana Milletvekili Gaye Erbatur'a göre caydırıcılık şiddeti önlemekte işe yarar. Yargı bu yüzden önemli
"Diğer yandan mağdur kadının sığınma talebini karşılayacak sığınak sayısı az. Kadınları koruyamıyoruz. Medya şiddete teşvik eden cinsiyetçilik büyük bir sorun."
Erbatur parlamenterlerle kadın örgütlerinin birlikte kampanyalar yürütmesi gerektiğini söyledi ve "Genelge'den emniyet teşkilatındaki eğitime kadar yürütülen çalışmaların sonuç verdiğini söylemek zor. Bıkmadan yeniden kampanya yapmalıyız" dedi.
Erbatur'un da "töre/namus" cinayetlerinin araştırılması için komisyon kurulması talebi bulunuyor. (EZÖ/EÜ)