Polat, bütün bu eksikliklerin belediyenin sorumluluk alanında bulunduğunu vurguluyor.
Kadınlarla Dayanışma Vakfı'ndan (KADAV) Serap Güre, taciz, şiddet ve istismara maruz bırakılan kadınlar için sığınma evlerinin kurulması gerektiğini; belediyenin bu konuda bir çalışma yapmadığını söylüyor.
Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu'ndan (SHÇEK) adının açıklanmasını istemeyen bir yetkili, NATO Zirvesi için harcanan parayla yüzlerce ihtiyaç sahibi insanın hayatının değişebileceğini vurguluyor.
"Asfalt yerine kadınlara, çocuklara, yaşlılara para"
SHÇEK'ten bir yetkili, özellikle engelli çocuklarla çalışan çocuklar için atölye ve yatılı merkez konusunda büyük eksiklikler olduğunu belirtiyor.
İstanbul'da SHÇEK'e bağlı 48 merkezde bin 950 çocuk ve bin 350 yetişkin barınıyor. SHÇEK ayrıca sokakta çalışan 556 çocuğa rehabilitasyon hizmeti veriyor.
SHÇEK'e bağlı bir merkezin aylık masrafının, kapasitesine bağlı olarak değişmekle birlikte, yaklaşık 500 milyar lira civarında olduğunu belirten yetkili, iki gün sürecek NATO zirvesi için harcanan parayla bir merkezin iki yıllık masrafının karşılanabileceğini ya da 5-6 yeni merkez açılabileceğini belirtiyor.
SHÇEK yetkilisi, 25 trilyon lira ile kadınlar için sığınma evleri, küçük atölyeler açılabileceğini; okuyamayan çocuklara burs verilebileceğini söyleyerek "Bu bütçeyle yüzlerce ihtiyaç sahibi insanın hayatı değişebilirdi" diyor.
Sığınma evleri acil ihtiyaç
Türkiye'de 11 sığınma evi olduğunu belirten KADAV'dan Güre, Birleşmiş Milletler (BM) anlaşmalarına göre her 7 bin 500 kişi için bir sığınma evi kurulması gerektiğine dikkat çekiyor.
"Bu standartlara uyulacak olsa, sadece İstanbul'da yüzlerce sığınma evi olması gerekirdi" diyen Güre belediyenin bu konuda hiçbir şey yapmadığını; yasal düzenlemelerin de yetersiz olduğunu söylüyor.
20 yataklı ve kadınların tüm ihtiyaçlarını karşılayabilecek bir sığınma evinin yıllık maliyetinin 120 milyar lira civarında olduğunu söyleyen Güre, 25 trilyon lira ile onlarca sığınma evi kurulabileceğini belirtiyor.
Oyun parkları ve rehabilitasyon merkezleri
Prof. Dr. Oğuz Polat, İstanbul'da çocuklar için oyun parklarının ve trafik işaretlerinin, düzenlemelerinin yetersizliğine dikkat çekiyor.
Polat, dezavantajlı durumda olan, engelli çocuklar, sokakta yaşayan ve çalışan çocuklar için yeterli rehabilitasyon merkezinin olmadığını da vurguluyor.
"Mesela, istismara uğrayan çocuklarla ilgili bir merkez yok" diyen Polat, bütün bu eksikliklerin giderilmesinin belediyenin sorumluluk alanında bulunduğunu söylüyor.
40 çocuğa hizmet verebilen Yeldeğirmeni Çocuk ve Gençlik Merkezi'nin kurucusu olan Polat, merkezin aylık giderinin yaklaşık 10 milyar lira olduğunu belirtiyor.
Polat, belediyenin iki gün sürecek NATO zirvesi için yaptığı harcamanın böylesi merkezlerden onlarca kurulmasına yeteceğini belirtiyor.
25 trilyon asfalta ve çalılara
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, belediyenin 28-29 Haziran'da yapılacak NATO Zirvesi için 25 trilyon lira harcandığını söyledi.
Bu parayla 38 bin 767 ton asfalt döküldü, 34 bin metekare bordür boyandı, 13 bin metre tretuar yapıldı. Park ve Bahçeler Müdürlüğü 8 bin 800 ağaç, 72 bin çalı, 49 bin gül dikti; 500 bin metrekare çim alan oluşturuldu.
Zirvenin yapılacağı güzergahı temizlemek için 200 kişilik bir ekip oluşturuldu. 1360 tane bariyer üretildi.
Metronun, Beşiktaş iskelesinin, Yenikapı feribot seferlerinin ve havalimanından "NATO Vadisi"ne gelen sahil yolunun zirve boyunca kapalı olacağını söyleyen Topbaş, "Günlük hayatta aksaklık olacak; İstanbullulardan hoşgörülü davranmalarını bekliyoruz" dedi. (EÜ/BB)