Köyde yaşayan erkekler daha çok Irak Türkiye arası çalışan kamyon şoförleri olarak nakliyecilik işiyle meşgul olduğundan, Sertkaya kadınlarla çalışıyor.
Tarımda kadınların faal olacakları alanları nasıl geliştirdiklerini büyük bir heyecanla anlatan Sertkaya başarısını kadınlarla ortak çalışmasına bağlıyor.
Danışmanların yüzde 25'i kadın
Tarım ve Köy işleri Bakanlığı "1000 Köye 1000 Tarım Danışmanı" projesini 2003'te başlattı.
Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM), sorunlara yerinde çözüm bulmak ve bilgi desteği vermek için ziraat mühendisleriyle "yerinde bilgi desteği" formülünü uygulamaya karar verdi. Köylerde ikamet edecek olan ziraat mühendisleri, köylünün bilgi ihtiyacını 24 saat karşılamakla yükümlü olacaktı."
Türkiye Ziraat Odaları Birliği' nden alınan bilgilere göre bu proje kapsamında 256'sı kadın 1026 tarım danışmanı köylere gönderildi.
Tarım dahil her konuda danışman
Kadın tarım danışmanı köydeki kadınlara tarımın dışında sağlık, çocuk gelişimi, okul öncesi eğitim, nüfus planlaması, el becerileri ve veterinerlik üzerine de eğitim verdiğini anlatıyor.
"Hayvancılık için gerekli olan FİY yemi yetiştiriyoruz. Daha çok domates olmak üzere sebze ekimi başlattık. Ayıca bölgeye getirilen iki çeşit üzümden pekmez ve pestil v.s. üretimi yapıyoruz".
İki kadın mühendis elele
Sertkaya'nın aktarımına göre, kadın ve çocuklarla birlikte ağaç dikiliyor, ancak daha kapsamlı işler yapabilmeleri maddi destek gerektiriyor.
Danışman Sertkaya ile birlikte teknik destek sağlayan Şanlıurfa Bitki Koruma'da görevli Ziraat Mühendisi. Hatice Şahiner'in birlikte çalışması bir zamanların köy enstitülerini hatırlatıyor.
Üretim yaşamını değiştirmeyi çalışarak üreterek öğrenmenin gerekliliğiydi Köy Enstitüleri, bağı bahçesi dersliği, ahırı v.b. iş alanlarıyla kafayı ve emeği birlikte çalıştıran gerçek yaşam birimleriydi.
Kural'da bu iki kadın mühendisin kadınlarla birlikte neler yapabileceklerini gösteriyor. (GS/NM)