"Komisyon Türk Hükümetini, ülkede hiçbir kadın ya da kızın sünnet edilmediği yönünde kesin kanıt sağlayamayan hükümetlerin AB'ye gireceğine izin verilmeyeceği konusunda bilgilendirdi mi?"
Bilgisizliğin de bir sınırı var
AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn'in yanıtladığı, Avrupa Parlamentosu Üyesi Robert Kilroy-Silk'in Türkiye'deki "kadın sünnetleri" ve "töre cinayetleri" konusundaki yazılı önergelerindeki sorularından biri böyleydi.
Ankara Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Kadın Çalışmalarından Dr. Selma Acuner Türkiye'de kadın sünnetinin yaygın bir sorun olmaması üzerinden bu soruyu bianet'e yorumladı.
AB Uzmanı Acuner, daha önce AP kadın-erkek eşitliği raporu hazırlanırken Türkiye'de kadınlara recm konusunda aynı yaklaşımla karşılaştıklarını yani bu durumun ilk olmadığını söyleyerek "Türkiye'de kadın hakları adına bu bilgisizliğin sadece 'bilgisizlik' olduğunu söylemek yetmez" dedi.
"Bilgisizliğin de bir sınırı var. Artık adaylık sürecinde olan bir ülke hakkında araştırmadan önerge vermek kabul edilemez."
"Kadın sorunu değil AB'ye üyelikte engel"
Acuner'e göre Türkiye'de kadın hakları adına eksiklikler varsa da AP üyelerinin bilgisizliğinin ardındaki neden şöyle:
"2014'e kadar Türkiye'nin AB'ye üyeliği önünde engel olarak karşımıza hep kadın sorunu çıkacak. Kadın haklarını gözetip çözüme yönelik bir söylemden öte kadının araçsallaştırılıp Türkiye'nin üyeliği önünde engel gösterilmesi. Yani engelleme politikası olarak kadın sorunu kullanılıyor."
Acuner AB üyeliği önünde engelin kadın üzerinden bu türlü tartışılmasının Avrupa'ya sorulacak bir soru olmakla birlikte Türkiye'nin de kendini ifade etmekte başarısız olduğunu savunuyor.
Aynı zamanda Kadın Adayları Destekleme ve Eğitme Derneği (KA-DER) üyesi Acuner "Bu yıl AP seçimleri var. Ve aynı hassasiyeti mecliste kadın temsilini yükseltmekte göstermelerini beklemeliyiz" diyor.
2008'de dünyada parlamento koltuklarının yüzde 82'sine, Avrupa'da ise yüzde 77'sine erkekler sahip oldular.
Diğer yandan Acuner ekliyor:
"Bu meseleyi siyasileştirmeleri durumunda İsveç'teki kadına yönelik şiddetin yüksek oranda seyretmesinin nedenlerini de muhataplarına sormamız gerekiyor."
AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn ise önergelerin ikisine birden gönderdiği yanıtta "Türkiye'nin uygulamada, kadın hakları dahil temel haklarla ilgili kurallara tamamen riayet edilmesini sağlaması gerekmektedir. Bu bakımdan Türkiye'nin, AB yolunda nihai olarak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi içtihatları ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi tarafından garanti altına alınan hak ve özgürlüklere tam saygıyı sağlamaya yönelik gerekli tüm önlemleri alması gerekir. Türk yetkililer çeşitli fırsatlarla ve değişik düzeylerde bu konuyla ilgili bilgilendirilmişler ve bu yöndeki çalışmalarını sürdürmektedirler" dedi. (EZÖ)
* Kadın sünneti, zevk alınmasını engellemek amacıyla genellikle prepus ve klitorisin alınması en çok Afrika ülkelerinde yaygın bir uygulamadır.