Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) bugüne kadar tahminen 120 ila 140 milyon kadının sünnet edildiğini söyleyerek uygulamaya son verilmesi için çabaların yoğunlaştırılması çağrısında bulundu.
Uluslararası Kadın Sünnetine Karşı Gün nedeniyle bir açıklama yapan örgüt, "Uygulama kadınların temel haklarını ihlal ediyor, sağlıklarını ciddi şekilde riske sokuyor ve kalıcı psikolojik ve fiziksel hasara yol açıyor" dedi.
Genel inanışın aksine kadın sünnetinin hiçbir dini inanç tarafından öngörülmediğini vurgulayan UNFPA, tüm dünyada uygulamanın yaygın olduğu bir düzine ülkede kadın sünnetine karşı yasaların çıktığını belirtti. Yürütülen çalışmalar sayesinde Kenya, Eritre, Etiyopya gibi ülkelerde uygulama azaldı.
Öte yandan, UNFPA iki olumsuz eğilime dikkat çekti. Birincisi, sağlık riskleri konusunda bilinçlenme yaşanmasıyla birçok anne-baba kız çocuklarını sağlık hizmeti veren kuruluşlarda sünnet ettirirken uygulama tıbbi bir özellik almaya başladı. İkinci olarak da çocukların itiraz etmesini önlemek üzere sünnet yaşı giderek düşüyor.
Kadın sünneti, üreme organının dış kısımlarının tamamen ya da kısmen kesilmesini içeriyor. BM Çocuklara Yardım Fonu da (UNICEF) 6 Şubat nedeniyle yaptığı açıklamada Afrika ve Ortadoğu'da yaygın olan uygulamanın ortadan kaldırılması için tüm hükümetleri çocuklar karşı yükümlülüklerini yerine getirmeye çağırdı. (EÜ)